Lélekemelő programok az Ars Sacra Fesztiválon

Izsó Zita
2019. 09. 05. 13:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállításokkal, koncertekkel, színházi és irodalmi előadásokkal, filmvetítésekkel, tematikus sétákkal, összesen több mint hatszáz lélekemelő programmal várja az érdeklődőket az ország legrangosabb szakrális ünnepségsorozata, az Ars Sacra Fesztivál. A rendezvény mottója: „Legyenek mindnyájan egyek” (Jn 17,21).

Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy az európai kultúra hitből épült fel, és a fesztiválon ezeket a kulturális gyökereket igyekeznek megmutatni. – Hitet nem tudunk adni, erre csak az Isten képes, de az egyes előadások, művészeti események mind magukban hordoznak egy-egy olyan igét, ami az emberi szívekbe helyezve talán gyökeret ereszt – tette hozzá.

Toroczkay Ilona belsőépítész, az alapítvány kuratóriumának tagja elmondta: a fesztivál egyik célja az, hogy kifejezzék hitbeli örömüket, megosszák ezt az emberekkel.

– A művészet alkalmas erre, mert Istenről beszélni csak szuperlatívuszokban lehet. Éppen ezért igyekeztünk a legnagyobb művészeket meghívni erre a fesztiválra – tette hozzá.

A programok idén is nagyon változatosak lesznek. Az érdeklődők részt vehetnek többek között egy nyitott műhelyen egy könyvrestaurátornál, betekinthetnek Mindszenty bíboros cellájába, részt vehetnek egy kreatív istentiszteleten, a Piarista Múzeumban a barokk kori szellemtörténetek művelődéstörténeti hátterével, az ereklyék kultuszával, illetve a szentképek csodatévő és gyógyító funkciójával ismerkedhetnek meg. A Párbeszéd Házában kötetbemutatókkal, költői estekkel, performanszokkal és zengő meditációval várják az érdeklődőket, az egyik legizgalmasabb program pedig minden bizonnyal a szabadulószoba lesz a Páva utcai zsinagógában.

A fesztivál koncertkínálata is nagyon színvonalas: fellép majd többek között Klukon Edit és Ránki Dezső, a Kaláka és a Misztrál, valamint a világhírű hegedűvirtuóz, Roby Lakatos is.

Szeptember 15-én kezdődik a Tabán Art Moziban az Ars Sacra Filmfesztivál – a versenyprogramba válogatott 42 alkotás művészi színvonalon szól az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről.

Az Ars Sacra Fesztivál szeptember 14. és 22. között közel négyszáz helyszínen várja ingyenes programokkal az érdeklődőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.