Ünnepel a Radics Béla Emléktársaság

Neves zenekarok, előadók részvételével rendeznek szuperkoncertet a Radics Béla Emléktársaság megalakulásának 20. évfordulójára. A Radics Akusztik, Török Ádám és a Mini, Vörös István és zenekara, valamint a Tűzkerék xT koncertje előtt a Csili Művelődési Központban az emléktársaság két évtizedes működését reprezentáló fotókiállítás is megnyílik.

2019. 10. 15. 11:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éve, tíz fő részvételével alakult az azóta többszörösére duzzadt Radics Béla Emléktársaság. A nonprofit szervezet két évtizednyi ténykedésének gyorsleltára: emléktábla elhelyezése a tragikus sorsú gitáros egykori lakóhelyének házfalán, s tizennégy esztendővel később – rockzenész tiszteletére Magyarországon elsőként! – egész alakos bronzszobor felállítása annak közelében. Ezt követte a Csepel posztumusz díszpolgára cím átvétele, majd Angyalföldön a Radics Béláról elnevezett utca. Önkéntes alapon végzett munkájukat mindemellett számos megemlékezőkoncert, CD, DVD, valamint vinillemez bizonyítja.

Október 25-én 18 órától nyitja meg kapuit az emléktársaság munkásságát képekben felelevenítő kiállítás, azt követően a Csili Művelődési Központ színháztermében a Radics Akusztik formáció (Anda Bálint – ének, gitár; Felkai Miklós – gitár; Török Ádám – ének, fuvola) várja az érdeklődőket. A nemrég alakult trió átdolgozott, unplugged stílusban szólaltatja meg a gitároslegenda Tűzkerékkel, illetve a Taurus szupergruppal sikerre vitt tételeit.

Török Ádám a Mini együttessel érkezik, és kizárólag a Radics-korszakot idéző, korai szerzeményeiből válogat majd, soraiban olyan vendég gitárossal, mint a kor- és pályatárs piramisos Závodi János. Vörös István pályafutásának, illetve a Prognózis-korszak legkedveltebb dalait hozza majd; róla érdemes tudni, hogy a Nevada zenekar gitárosaként Radicsot váltotta a hetvenes években. Már akkor is óriási sikerrel.

Lassan harminc éve, hogy négy esztergomi fiatalember Som Lajos ajánlásával és támogatásával megalakította a Radics-örökséget ápoló zenekarát, amely Tűzkerék xT néven napjainkig őrzi népszerűségét. Takáts Tamás a Karthago és a saját nevével fémjelzett Blues Band énekese e két utóbbi formáció vendégeként lép majd színpadra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.