Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

1956 hőseire emlékezik az ország

November 4-ének azon a borzalmas hajnalán a szovjet hadsereg megindította Magyarország ellen a Forgószél hadműveletet, melynek végén eltiporták az Emberi méltóság forradalmát.

Juhász Attila
2019. 11. 04. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

63 évvel ezelőtt, 1956-ban november 3-a szombati napra esett. Az előtte eltelt 11 nap rengeteg halálos áldozattal és sebesülttel járó harcai után az országban már csak itt-ott lehetett fegyverropogást hallani. Az emberek hozzáláttak a romok eltakarításához, a munkástanácsok döntést hozták a sztrájk befejezéséről, a munka november 5-i, hétfői újrafelvételéről. Az élet hazánkban – legalábbis ekkor úgy tűnt – kezdett visszatérni a normális kerékvágásba.

Ahogyan később, sok százezer honfitársához hasonlóan emigrációba kényszerülő Méray Tibor író fogalmazott: „Minden halálos betegséggel küszködő ember életében van még egy nap, amikor úgy egészen jól érzi magát. Ez a nap volt a magyar forradalom és szabadságharc történetében 1956. november 3.”

Ez a béke, nyugalom azonban sajnos nem sokáig tartott. Néhány órával később, november 4-ének azon a borzalmas hajnalán a szovjet hadsereg megindította Magyarország ellen a Forgószél hadműveletet, melynek végén eltiporták az Emberi méltóság forradalmát.

Bár forradalmunk október 28-án lényegében győzött, sorsa már október 31-én megpecsételődött, ekkor döntött ugyanis a Nyikita Hruscsov irányította szovjet pártvezetés az intervenció, a fegyveres beavatkozás mellett.

Ami ezután következett, azt ma már minden iskolás betéve kell, hogy tudja: a magyar reguláris haderő nem, vagy csak egészen kis számban vette fel a harcot a betolakodókkal szemben, a forradalom napjaiban szerveződött, főleg fiatalokból álló szabadságharcos, fegyveres csoportok azonban megpróbálták a lehetetlent, megvédeni a hazát a világ akkori legerősebb szárazföldi hadseregével szemben.

Végső soron azonban erre, külföldi segítség híján esélyük sem volt. A Nyugat akkor is, ahogy a történelem folyamán oly sokszor, csak szavakban állt ki a magyar szabadság ügye mellett, valódi segítséget, még a diplomácia eszközeivel sem nyújtott.

A harcoknak közel 3000 halálos és mintegy 20 000 sebesült áldozata volt, a már 1956 decemberében megkezdődött megtorlások során pedig több mint 230 – egyes becslések szerint mintegy 300 – embert végeztek ki a forradalomban való részvétele miatt, ezreket pedig bebörtönöztek. Több mint kétszázezren hagyták el az országot, választották az emigrációt.

A magyar kormány november 4-ét 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Ezen a napon az 1956-os magyar nemzeti forradalom és szabadságharc minden áldozatára, valamennyi hősére emlékezünk és arra, hogy volt egy pillanat, amikor egy nép azt mondta, ELÉG VOLT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.