Igényes adventi programok a Várkert Bazárban

Az idelátogató családok akár egész napos, ingyenes programokkal kapcsolódhatnak ki az elüzletiesedett adventi pörgésből, ami napjainkban bizony gyakran elhomályosítja a valódi várakozás fényét.

Juhász Kristóf
2019. 11. 23. 8:04
Szinetár Dóra; Bereczki Zoltán
Budapest, 2012. november 19. Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra énekes-színművészek a DTK - D. Tóth Kriszta Show TV-felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 1–22. között vasárnaponként immár ötödszörre rendeznek adventi programsorozatot a Várkert Bazárban. Sikota Krisztina, a Várkapitányság Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint segíteni akarják az idelátogató családokat, hogy akár egész napos, ingyenes programokkal kapcsolódjanak ki az elüzletiesedett pörgésből, ami napjainkban bizony gyakran elhomályosítja a valódi várakozás fényét. A vezérigazgató hozzátette: programjaikon és karácsonyi vásárukon igyekeznek kerülni a bóvlit, igényes koncertek, felnőtt- és gyermekprogramok, illetve ajándéknak való, gyönyörű iparművészeti tárgyak között válogathat majd a nagyérdemű. A Várkert Bazár mindegyik adventi hétvégét egy-egy tematika köré építette föl a meghívott művészek segítségével.

Az első hétvége a Mesebazár, a mese, mint társas, mégis csöndet és figyelmet igénylő műfaja jegyében telik a Kiskalász együttes Sünkarácsony című előadásával, illetve Szinetár Dóra (képünkön) adventi meséivel. A második hétvége a „zöldkarácsony”, vagyis a környezettudatosság égisze alatt zajlik, az amúgy minden hétvégén szerepet kapó kézművesprogramok és beszélgetések is az újrahasznosítás és fenntarthatóság témájához kapcsolódnak, a gyermekek ekkor a Veronaki zenekar Süt a mama, süt adventi mesekoncertjét, illetve a Fogi színház Kukameséjét élvezhetik, amelyben Fém Feri, Papír Pali, Üvegénia, Barnaüveg Balambér, Poli Eszter várja, hogy Komposzt anyó segítségével Zöldhajú, a természet tündére rendet teremtsen köztük.

A harmadik vasárnap mottója: Közönség a közösségért. Ebből az alkalomból a gyermekek saját kezűleg készíthetnek ajándékokat, amelyeket az UNICEF önkéntesei még aznap értékesítenek is, hogy az így befolyó összegből a rászorulókat támogassák. Az akció célja az adományozás kultúrájának fönntartása, illetve fölélesztése. Aznap Farkasházi Réka és a Tintanyúl. Igazi karácsony, illetve a Maszk Bábszínház Betlehemi történet című előadásait láthatjuk.

Advent utolsó vasárnapja már a karácsonyra hangolódás jegyében telik, az utolsó adventi gyertya meggyújtásához a Kincses Színház Holle anyó című mesejátékát, illetve Szinetár Dóra és Szirtes Edina Mókus Szeleknek szárnyán című adventi kamaramuzsikáját láthatjuk-hallhatjuk.

Az esti nagykoncertekre külön jegyet kell majd váltani, de a színvonalas program megéri, hisz láthatjuk többek között Bíró Eszteréktől az Időmanó adventjének története, egy interaktív, multimédiás, élőzenei mesekoncert, élőben készített animáció­val és mindenféle egzotikus furcsasággal. A történet szerint a címszereplő ügyetlenkedésében összetöri a világórát, amit aztán földön-vízen-levegőben próbál némi segítséggel újra összerakni.

A legizgalmasabb produkció kétségkívül Both Miklósé – a zeneszerző-muzsikus Elfeledett karácsony Ukrajnában címmel egy magyar és ukrán népzenei motívumokat vegyítő, új hullámos folkkoncert kereteiben mutatja be tíz idős ukrajnai, falusi asszony segítségével a régi, helyi paraszti kultúra sok elemében a kereszténység előtti időkbe visszanyúló hagyományait (amelyek szorosan kapcsolódnak a magyar nyelvterületek egykori szokásaihoz is), és természetesen autentikus karácsonyi dalokat is hallhatunk majd.

A részletes programokról a Várkert Bazár honlapján tájékozódhatnak: Várkertbazár.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.