időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

Harag György-emlékév indul a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében

Forrás: MTI
2020.02.26. 21:11

Harag György (1925-1985), a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze tiszteletére emlékévet szervez a Magyar Művészeti Akadémia.

Az idén induló összművészeti rendezvénysorozaton megidézik a kiváló erdélyi színházi rendező életét és színháztörténeti jelentőségű munkásságát – hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az emlékévet bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A programsorozat keretében az egész életművet feltáró vándorkiállítást és diákszínjátszó-szemlét szerveznek. Az MMA Kiadó gondozásában tavasszal két kötet is megjelenik Harag György életéről és munkásságáról, de dokumentumfilm is készül a színházi élet meghatározó alakjáról – tette hozzá az MMA főtitkára.

A vándorkiállítás több mint 40 tablón, mintegy 200 fotón keresztül mutatja be a rendező életművét. A kiállítás hét helyszínen lesz látható, az első állomás Gyula lesz, ahol március 26-án nyílik meg a tárlat, majd Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kolozsvár, Budapest és Szabadka következik, az utolsó helyszín pedig Bukarest lesz jövő márciusban.

Kucsera Tamás Gergely felidézte, hogy az emlékévhez kötődően meghívásos pályázatot hirdetett az MMA középiskolás színjátszó köröknek. A bíráló bizottság a pályaművekből tíz előadást választott ki, amelyet március 27-én és 28-án mutatnak be a Gyulai Várszínház kamaratermében szakmai zsűri előtt. Az első helyezett pénzjutalomban részesül és a nagyközönségnek is bemutathatja előadását a Gyulai Várszínház idei összművészeti fesztiválján. Az első három helyezett fellépési lehetőséget kap idén novemberben a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Színpadán a Harag György-vándorkiállítás budapesti megnyitójához kapcsolódva.

Az MMA Kiadó gondozásában Egy Európai Kolozsváron – Harag György színháza címmel jelenik meg egy kétkötetes könyv. Az első kötetben az vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a második kötetben pedig Harag György-írások, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek. Az első kötetet április 22-én mutatják be Szatmárnémetiben, a második kötet bemutatója május 21-én lesz Marosvásárhelyen.

Kucsera Tamás Gergely kiemelte, hogy az MMA portréfilm-sorozatának keretében készülő dokumentumfilmben a korabeli előadás felvételek, archív anyagok mellett pályatársak visszaemlékezéseiből kaphatnak képet a nézők a rendező munkamódszeréről, színházi mindennapjairól és emberségéről.

Kiss-B. Attila operaénekes, az MMA elnökségi tagja felidézte, hogy színházi pályafutása több mint negyven évvel ezelőtt ifjú tömegszereplőként a Kolozsvári Állami Magyar Színházból, Harag György színházából indult, ami meghatározta további életútját.

Harag György tökéletesen működő társulatot vezetett olyan művészek közreműködésével mint Sebők Klára, Péterffy Gyula, Héjja Sándor vagy Vadász Zoltán – mutatott rá, hozzátéve, hogy Harag György Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen is dolgozott. „Úgy tudta inspirálni a művészeket, hogy mindenki felülmúlta saját magát” – hangsúlyozta.

Lukács Sándor Kossuth-díjas színész Harag Györgyre emlékezve elmondta, hogy 42 évvel ezelőtt, 1978-ban pályakezdő színészként dolgozott együtt a rendezővel Székely János Caligula helytartója című darabjában. „Integráló személyiség volt, aki mindenkiből a legjobbat hozta ki, őszinte és baráti hangot ütött meg mindenkivel, miközben művészi mélységet hozott létre a színpadon” – fogalmazott Lukács Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.