Az eredeti Békeidő

Ma este 21:55-kor vetíti a Duna Televízió Vitézy László 1980-as, Békeidő című filmjét. A Szalai Györgyi írta forgatókönyv a falvak kommunizmusban kezdődött elnéptelenedését, az az elleni küzdelmet vizsgálja.

Magyar Nemzet
2020. 04. 22. 18:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borsány község termelőszövetkezetének elnöke, Bencsik Béla lakást, munkát ígérve új családokat telepít a faluba, hogy megakadályozza az elnéptelenedést, a gazdaság pusztulását. Ezzel konfliktusok sorozatát indítja el a községen belül, a szomszéd településsel, valamint a járási és megyei vezetés elvtársaival. Az alkotás nagydíjat nyert a Manheimi Filmfesztiválon, megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját a legjobb forgatókönyv, valamint Fekete András a legjobb főszereplő kategóriában.

A rendező a Facebookon szerzett tudomást arról, hogy Békeidő címmel készített filmet Hajdu Szabolcs, aki Vitézy László korszakos munkáját nem ismerte, s a rendező posztjából értesült a címazonosságról. Hajdu nem változtatja meg mozija címét, Vitézy pedig nem tervez jogi lépéseket, mint a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: „nem vagyok teljesen rosszhiszemű, de rendkívül megalázó és tiszteletlen az, amit Hajdu Szabolcs elkövetett ezzel a címválasztással”.

Fotó: Katona Vanda

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.