időjárás 16°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Húsvétkor tánccal fohászkodik az Urban Verbunk + videó

Magyar Nemzet
2020.04.13. 08:52
Húsvétkor tánccal fohászkodik az Urban Verbunk + videó

A Junior Príma és Harangozó Gyula-díjas táncművész Moussa Ahmed és Tóth Judit alapította Urban Verbunk egy lélekerősítő klipet készített húsvétra. Az egyik legismertebb keresztény egyházi ének, a Kyrie eleison (Uram, irgalmazz!) – Lélekerő modernizált verziójára táncolnak a fiatal művészek egy teljesen új és izgalmas táncstílusban.

Húsvét alkalmából egy csodálatos és erősen szimbolikus tartalmú videót jelentet meg az Urban Verbunk. A merészen újító, mégis hagyományainkat őrző táncformáció új produkciója – ahogy a dal címe is mutatja – a lélekerő önmagunkból való előhívására buzdít bennünket. A videót még hetekkel ezelőtt rögzítették, amikor már látni lehetett, hogy az ünnep mellett más komoly aktualitása is lesz a Kyrie eleison-hoz (Uram, irgalmazz!) alkotott produkciónak.

Új magyar táncstílust dolgoztak ki
Fotó: Urban Verbunk

– Délvidék, Alföld, Észak-Magyarország és Nyugat-Dunántúl legtehetségesebb fiatal táncművészeit képeztük ki erre a világszámra; az Urban Verbunk a nemzeti népművészet innovációjáért felelős központ. Mottónk: „legyen nemzeti sport a néptánc!” ’A szegény ember vízzel főz’, így mi egy világszerte ismert keresztény egyházi énekre, tánccal fohászkodunk. Nem csak a vírus okozta helyzet, de az újjászületés ünnepének alkalmából, amit Berecz András Kossuth-díjas énekes szólaltat meg Szitha Miklós átdolgozásában – foglalta össze gondolatait Moussa Ahmed az Urban Verbunk művészeti vezetője.

A videóban a táncművészek hiányos öltözéke, a test esztétikuma a megtisztulást, a trikolor színű maszkok pedig honfitársaink hitét szimbolizálja…, de számos további lélekerősítő üzenetet is kihallhatunk a képkockákból.

Az együttes mottója: legyen nemzeti sport a néptánc!
Fotó: Urban Verbunk

Moussa Ahmed és Tóth Judit az Urban Verbunk művészeti igazgató párosa új magyar táncstílust alkotott meg. A hagyományos mozdulatsorokat olyan extrém elemekkel teszik még vonzóbbá és látványosabbá, mint például az új klipben látható, egyedülálló kézenállásban táncolás, de egyéb forradalmi újításokat is tartalmaz a koreográfia.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.