Csütörtökig elérhető az 1919 című kisfilm

A film egy erdélyi házaspár életén keresztül mutatja be azt, hogy mi történt Erdélyben 1918-ban.

Pataki Tamás
2020. 06. 08. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianon századik évfordulóján, június 4-én 16 órakor debütált az M5-ön az Ezerkilencszáztizenkilenc című történelmi kisjátékfilm, amely egy erdélyi házaspár életén keresztül mutatja be azt az élethelyzetet, amelyben több százezer erdélyi magyar találta magát az 1918. év végén:

Erdélyt megszállták a románok, így lényegében két út állt az ottani magyarok előtt: vagy sürgősen elmenekülni Belső-Magyarországra, vagy még inkább, csak azért is maradni és kivárni a végét.

Bozsogi János félórás történelmi tévéfilmje ezt a kérdést járja körül. Az Ezerkilencszáztizenkilenc 1918 karácsonyán kezdődik Kalotaszegen, Erdélyben. Gál János építészmérnök (Adorjáni Bálint) vadászatból tér haza, felesége (Banovits Vivianne) és fia karácsonyi énekkel várják, ám ő csak rezzenéstelen arccal közli velük a hírt:

Kolozsvárt elfoglalták a románok, meg később kiderül, hogy az egész keleti és délkeleti országrészt is.

Az erdélyi magyarság talán legsötétebb karácsonyát ünnepelte 1918 decemberében. Gálék házához nemsokára megérkeznek a román katonák is, rekvirálják, összegyűjtik a fegyvereket, a történetben később felbukkan Gál János egyik korábbi bajtársa, aki a Székely Hadosztályban küzd az országhódító románok ellen, és közli velük, hogy „Károlyi Mihály nem küld erősítést”, mert attól fél, hogy a Kratochvil Károly parancsnok vezette Székely Hadosztály megerősödik és Budapesten is rendet tesz. Szökésre, ellenállásra buzdítja őket, ám hogy végül miképpen döntenek, azt érdemes megnézni, hisz az Ezerkilencszáztizenkilenc a magyarság sorstragédiáját, az elvesztett hazát, az anyaföldhöz és a családi gyökerekhez való mindenekfeletti ragaszkodást és az ezzel járó nehézségek felvállalását is megjeleníti ebben a szűk fél órában.

A film IDE kattintva június 11-ig érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.