időjárás -3°C Taksony 2023. november 29.
logo

Csütörtökig elérhető az 1919 című kisfilm

Pataki Tamás
2020.06.08. 19:41

Trianon századik évfordulóján, június 4-én 16 órakor debütált az M5-ön az Ezerkilencszáztizenkilenc című történelmi kisjátékfilm, amely egy erdélyi házaspár életén keresztül mutatja be azt az élethelyzetet, amelyben több százezer erdélyi magyar találta magát az 1918. év végén:

Erdélyt megszállták a románok, így lényegében két út állt az ottani magyarok előtt: vagy sürgősen elmenekülni Belső-Magyarországra, vagy még inkább, csak azért is maradni és kivárni a végét.

Bozsogi János félórás történelmi tévéfilmje ezt a kérdést járja körül. Az Ezerkilencszáztizenkilenc 1918 karácsonyán kezdődik Kalotaszegen, Erdélyben. Gál János építészmérnök (Adorjáni Bálint) vadászatból tér haza, felesége (Banovits Vivianne) és fia karácsonyi énekkel várják, ám ő csak rezzenéstelen arccal közli velük a hírt:

Kolozsvárt elfoglalták a románok, meg később kiderül, hogy az egész keleti és délkeleti országrészt is.

Az erdélyi magyarság talán legsötétebb karácsonyát ünnepelte 1918 decemberében. Gálék házához nemsokára megérkeznek a román katonák is, rekvirálják, összegyűjtik a fegyvereket, a történetben később felbukkan Gál János egyik korábbi bajtársa, aki a Székely Hadosztályban küzd az országhódító románok ellen, és közli velük, hogy „Károlyi Mihály nem küld erősítést”, mert attól fél, hogy a Kratochvil Károly parancsnok vezette Székely Hadosztály megerősödik és Budapesten is rendet tesz. Szökésre, ellenállásra buzdítja őket, ám hogy végül miképpen döntenek, azt érdemes megnézni, hisz az Ezerkilencszáztizenkilenc a magyarság sorstragédiáját, az elvesztett hazát, az anyaföldhöz és a családi gyökerekhez való mindenekfeletti ragaszkodást és az ezzel járó nehézségek felvállalását is megjeleníti ebben a szűk fél órában.

A film IDE kattintva június 11-ig érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.