Programok a nemzeti összetartozás és a népi kultúra jegyében

Örömhír a családias hangulatú, kisebb, ámde többnapos rendezvények kedvelőinek, hogy idén sem marad el a Bőköz fesztivál. Négy faluban, 37 helyszínen mintegy száz programmal várják az Ormánságba látogatókat szeptember 3–6. között.

B. Orbán Emese
2020. 07. 15. 14:19
null
Budapest, 2019. szeptember 8. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg címû mûsora a 28. Budapest Borfesztiválon a budai Várban 2019. szeptember 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti összetartozás, a hagyományőrzés és a népi kultúra a kulcsszavai a jubileumi fesztiválnak, amelynek az előző évekhez hasonlóan idén is Kémes, Szaporca, Tésenfa és Drávacsehi települések, valamint a Duna–Dráva Nemzeti Park Ős-Dráva Látogatóközpont ad otthont. A Márta István elindította rendezvénysorozat új fesztiváligazgatót kapott, ám Pataki András, a Soproni Petőfi Színház vezetője elmondta, hogy megőrzik az esemény összművészeti jellegét: az irodalom, a zene, a színház, az alkotó- és képzőművészet területéről előadásokat, kiállításokat, bemutatókat tartalmazó színes programmal várják az érdeklődőket. Hosszabb távon viszont az a szervezők célja, hogy a Bőköz fesztivál és a térség kulturális tartalmú kínálata hatással legyen a falvak társadalmi fejlődésére, úgy tekintenek rá, mint egy országos mintaprogramra.

A trianoni évfordulóra emlékezve, a nemzeti összetartozás jegyében népzenei és néptáncos művészeti csoportok is lesznek a fellépők között. A kémesi nagyszínpadon láthatjuk majd a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttest, Szabó Balázst és bandáját, a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttest, a Cimbalibandot és a Pannon Cigányzenekart. A rockzenét az Atilla Fiai Társulat tagjai képviselik majd Kalapács József és Rudán Joe vezetésével, a Local Vintage Company pedig nagyszabású szvingshow-t tart, de fellépnek a Soproni Filharmonikusok is. A szaporcai Bőköz, illetve Hétöles-tó színpadon többek között dzsessz és világslágerek lesznek hallhatók, a Maros Művészegyüttes táncjátékkal érkezik, és utcabál is lesz. Tésenfán Vastag Tamás szving- és Váray László akusztikus koncertje, Drávacsehiben pedig a Harka Táncegyüttes és a Figurás Banda előadása tűnik ígéretesnek.

A szervezők szándéka szerint a fesztivál, amelynek minden programja ingyenes, valamennyi korosztálynak kínál programokat. Népmesepont, Versmondó szalon, táncház, prímásverseny, kirakodóvásár, különböző színházi estek, népdalénekesek, mutatványosok és nem utolsósorban a helyi gasztronómiai kínálat is várja a nézőket.

Az V. Bőköz Fesztivál fővédnökei Nagy István agrárminiszter és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, védnökei pedig Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos és Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.