A Carmennel búcsúztatja a nyarat az Operaház

Ingyenes koncertszerű, szabadtéri előadásokkal látogat el két vidéki megyeszékhelyre a nyár utolsó hetében a Magyar Állami Operaház. Gyulán augusztus 24-én, Veszprémben 30-án lesz látható Bizet remekműve Mester Viktória, Brickner Szabolcs és Nagy Zoltán főszereplésével. Az Opera együtteseit Kovács János dirigálja.

Magyar Nemzet
2020. 08. 14. 12:37
null
A címszerepet Mester Viktória énekli Forrás: Magyar Állami Operaház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta elkezdődött az Operaház korszerűsítése, kiemelten fontosak a vendégszereplések, az, hogy előadásaikat más színpadokra is elvigyék, népszerűsítsék az általuk képviselt műfajt. A 2018/2019-es, Puccini Itáliája elnevezésű szezonban az olasz zeneszerző legjelentősebb alkotásai szólaltak meg megyeszékhelyeken, nagyvárosokban és olyan településeken is, ahol nincs hagyománya az operajátszásnak. Az operák mellett zenekari koncerteket is hallhatott a közönség, és a balettművészek is számos helyen mutatkoztak be nagy sikerrel. A hazai zenei és színházi élet újbóli ébredezésével egyidejűleg az Opera társulata is felkerekedik: Georges Bizet Carmen című operája tölti meg művészi tartalommal és közismert dallamokkal a nyár utolsó napjait.

A címszerepet Mester Viktória énekli
Fotó: Magyar Állami Operaház

A Carmen mostani két előadása az Opera 2020/21-es A francia múzsa ezezonja névre keresztelt tematikus évadának is felütését adja. A mű 150 éve vezeti a világ operaházainak toplistáját, és a 135 éves Magyar Állami Operaház történetében is a legtöbbször, összesen 1133 alkalommal előadott produkció. A Habanerát és a Torreádordalt mindenki ismeri, dúdolja, Carmen, a veszedelmes vonzerővel bíró cigány lány pedig az operairodalom egyik legérdekesebb női karaktere egy tragikus kimenetelű, szenvedélyes szerelmi történetbe ágyazva.

Brickner Tamás Don José szerepébe bújik majd
Fotó: Gács Tamás

Erkel Ferenc, a nemzeti romantikus opera megteremtője Gyulán született és onnan indult el indult sikeres karrierje, fia, Sándor pedig a Carmen 1876-os magyarországi premierjét dirigálta az Opera jogelődjének számító budapesti Nemzeti Színházban. A Magyar Állami Operaház előadása most a Gyulai Várszínházban lesz látható augusztus 24-én, a Tószínpad festői környezetében. Veszprémben, ahol az Opera 2012 óta város legrangosabb nyári fesztiváljának, a VeszprémFesztnek rendszeres közreműködője, a produkció helyszíne a veszprémi vár lesz.

Nagy Zoltánt mint Escamillót láthatjuk viszont a színpadon
Fotó: Magyar Állami Operaház

Az előadásokat Kovács János Kossuth-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház mesterművésze dirigálja, főszereplője pedig három, kivételes tehetségű énekes lesz: a címszerepben Mester Viktória mezzoszoprán, Don José Brickner Szabolcs tenor, Escamillo Nagy Zoltán bariton.

A Gyulai Várszínház Tószínpadára az ingyenes regisztrációs jegyek a várszínház jegypénztárában válthatók. A belépés ingyenes, az ülőhelyek érkezési sorrendben foglalhatók el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.