Határon túli művészeket, együtteseket, programokat támogat a kormány

Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról, amelyek révén az Emberi Erőforrások Minisztériuma tízmillió forinttal támogatja a határon túli magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.

Magyar Nemzet
2020. 08. 05. 16:40
null
A magyar stand a 7. Varsói Nemzetközi Könyvvásáron Fotó: MTI/PAP–Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irodalmi karaván írók, írócsoportok, irodalmi műhelyek rendezvénysorozatait támogatja. A pályázatra határon túli magyar írószervezetek, egyesületek, valamint közművelődési intézmények kaptak meghívást. Míg a Művészeti karaván pályázatra külhoni magyar közművelődési intézmények, szervezetek lettek meghíva. E program képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítások, filmszakmai programok megvalósítását, továbbá amatőr művészeti együttesek bemutatkozását segíti. A pályázatok elbírálásakor előnyt élveztek azok a jelentkezők, akik legalább egy programot a szórványmagyarság által lakott térségekben terveznek bemutatni.

A pályázatok célja a nemzeti összetartozás erősítése, a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű magyar közösségek támogatása, valamint a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kapcsolatainak erősítése.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája 900 ezer, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága 800-800 ezer, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet pedig 700 ezer forint támogatást nyert el.

Az ausztriai és horvátországi magyar intézmények nem szerepelnek a kiválasztott szervezetek között, mivel e két országban nincsen magyar írószervezet, illetve még nem találtak olyan partnerintézményt, amelyet be tudtunk volna vonni a pályázati körbe.

A Művészeti karaván pályázat keretösszegéből a Kovászna Megyei Művelődési Központ 1,2 millió, az EMKE Közép-erdélyi Magyar Művelődési Intézet, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont egy-egymillió, míg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 800 ezer forint támogatásban részesül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.