Ismert japán művészeket inspirált a Rubik-kocka

Ő császári felsége, Takamado hercegnő jelenlétében mutatták be a japán sajtónak és a nagyközönségnek azokat a művészeti alkotásokat, amelyeket a tokiói magyar nagykövetség kezdeményezésére japán művészek készítettek – derült ki a nagykövetség közleményéből. Valamennyi alkotást a japán debütálás negyvenedik évfordulóját idén ünneplő Rubik-kocka inspirálta. A tokiói magyar nagykövetség szeptemberben indította el a projektet, amelynek keretében rövid videókban mutatták be a művészeket, a Rubik-kocka évfordulójára készített műveket és az alkotási folyamatot – áll a közleményben.

Magyar Nemzet
2020. 11. 24. 9:19
null
Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő Fotó: Maciej Komorowski/Embassy of Hungary, Tokyo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kuma Kengo (Kuma Kengo), a tokiói olimpiai stadion és más híres japán és külföldi épületek tervezője egy forgatható és mozgatható, Rubik-kocka alakú bútort készített. A videócsatornáján többmilliós nézettségű origamiművész, Nakasima Dzsó (Nakashima Jo) különleges, mágneses Rubik-kockát hozott létre.

Kuma Kengo forgatható Rubik-kocka-bútora
Fotók: mission.tio

A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló, elismert kerámiaművész, Óhi Tosio (Ohi Toshio) a kocka színeit reprodukálva égetett kerámiát alkotott, egy kortárs japán táncos pedig a Rubik-kocka ihlette táncot mutatott be. A nagykövetség projektjében fehércsoki-kockával részt vett japán leghíresebb cukrásza, kockadarabokból kirakott előétellel pedig egy tokiói étterem ismert séfje.

Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő (k), valamint KUMA Kengo (j), a tokiói Olimpiai Stadion és más híres épületek sztárépítésze Palanovics Norbert nagykövet (b) társaságában megtekintik a Kuma Kengo által, a tokiói magyar nagykövetség Rubik-évfordulós rendezvényére tervezett, Rubik-kocka által inspirált forgatható bútort.
Fotók: Maciej Komorowski/Embassy of Hungary, Tokyo

Az Ázsia legjobb bárjai között számon tartott, tokiói Ben Fiddich tulajdonosa Unicum-alapú koktélt készített. A hagyományos japán művészeti ágak képviseletében egy híres kalligráfus, valamint a tradicionális japán Nó színház egyik neves előadója is csatlakozott az alkotók rangos köréhez.

A tokiói magyar nagykövetség Rubik-évfordulós projektjében résztvevő japán művészek Palanovics Norbert nagykövet társaságában
ÓKURA Sónoszuke (Okura Shonosuke) (b), a hagyományos japán nó színház képviselője, Palanovics Norbert (b2) tokiói magyar nagykövet, KUMA Kengo (Kuma Kengo) japán sztárépítész (b3), ÓHI Tosio (Ohi Toshio), tizenegyedik generációs japán kerámiaművész (b4),

A nagykövetség által szervezett ünnepélyes megnyitón díszvendégként tiszteletét tette a japán császári család részéről ő császári felsége, Takamado hercegnő.

Őcsászári Felsége, Takamado hercegnő a Rubik évfordulós projektben résztvevő japán művészekkel valamint az esemény házigazdájával, Palanovics Norbert nagykövettel

A különleges tárgyak holnaptól 2021. februárig láthatók a Tokió szívében tavaly nyílt Magyar Kulturális Intézetben. A kiállítást követően a műalkotásokat árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig jótékony célra fordítják.

A művészekkel készült videók itt megtekinthetők.

A tokiói magyar nagykövetség korábbi, szintén a Rubik-kockához kapcsolódó eseményéről egy hónappal ezelőtt adtunk hírt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.