Pécsi Nemzeti Színház: Néhány előadás elmarad a koronavírus miatt

A karantén után remélhetőleg folytatódnak az előadások a nagyszínpadon is, az első ott bemutatandó darab a Kőműves Kelemen lesz.

Gőz József Miklós
2020. 11. 02. 10:30
null
Részlet az elmaradt Padlás című előadásból Fotó: Mihály László/PNSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsi Nemzeti Színházat is elérte a koronavírus, ezért néhány előadásuk elmarad. Egyik vendégművészüknek a Csókos asszonyban pozitív lett a koronavírus tesztje, ezért a színházban a járványügyi hatóság kontakt kutatása alapján néhány művész karanténba került. Ezért a színház által kiadott közlemény szerint elmaradtak, illetve elmaradnak a következő előadások: A padlás (október 29., 30., november 11.) Játék a kastélyban (október 31. Balfácánt vacsorára (november 2.), Csókos asszony (november 5., 6.) A színház pénztárában vett jegyeket más időpontra cserélhetik vagy visszaválthatják november 31-ig. Az online vásárolt jegyeket pedig az Interticket Kft. automatikusan visszaváltja. A színházban a járványügyi hatósággal egyeztetve az érvényes jogszabályok szerint zajlik a kontakt kutatás, szükség esetén a tesztelés.

Részlet az elmaradt A padlás című előadásból
Fotó: Mihály László/PNSZ

Pedig a színháznak úgy kellett ez a szünet, mint púp a hátára. Nemrég kerültek kisebb csetepaté közepébe, amikor a színház szükségesnek látta egy közlemény kiadásának a Bánk bánnal kapcsolatban. Ebben felkészítették a közönséget, hogy az elhangzó – egyébként Nádasdy Ádám korszerűsítésén átesett – szövegben trágár szavak is szerepelni fognak, s a dráma nem a tankönyvekben szereplő értelmezésben kerül színre. A vizsgamunkás rendezőt pártolók ezt nehezményezték, s azt is, hogy a premier után adta ki csak a közleményt a színház.

Közben igazgatóváltáshoz érkezett a színház, mert Rázga Miklós igazgatónak lejár a megbízatása. A határidőig négy pályázat érkezett négy csapattól, amelyeket Komáromi György, Bodor Johanna, Lipics Zsolt és Csányi László pályázatvezető fémjelez. A pályázókat nyilvános vitára invitálta a Jelenkor szerkesztősége és az Emberség Erejével Alapítvány. A vitán csak két jelölt vett részt, Komáromi György és Bodor Johanna.

Már az eddig felsorolt darabok is mutatják, hogy igen érdekes műsort állított be a színház, ebben a járványbezárásokkal terhelt évadban. A vitatott Bánk bánról már szóltunk. A másik történelmi darab előadása sem szenved csorbát. A László király visszatér című darab – amely a lovagkirály mondakörét dolgozza fel – szintén a kamarában látható. Arról szól, hogy a kunokkal vívott csata után küldöttség jő a helyszínre, hogy rekonstruálja a csatát, megalkossa a krónikába bekerülő tudósítást. Meglepve tapasztalják, hogy mindenki másképp emlékszik a csatára…

Következő előadásaik: November 3., 4.-én: Addikt, 6-án: Az elveszett Csontváry, 7. és 8-án: Oliver 8-án Fúrnitúr, 10.én Az úrhatnám polgár, és a Mobil. A későbbiekben kerül színre a Kőműves Kelemen, majd a Csókos asszony következik. Az N. Szabó Sándor teremben, amelyben A mi utcánk címmel Tar Sándor debreceni író novelláit eleveníti meg a szintén debreceni gyökerű Köles Ferenc. November vége felé kerül a Nagyszínpadra az Ármány és szerelem, a Játék a kastélyban és a Pécsi Balett előadásában a Carmina Burana is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.