időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Ezeréves falfestmény Keresztelő Szent Jánosról

Magyar Nemzet
2020.12.09. 18:26

Eddig nem ismert, ezeréves festményciklust fedeztek fel az augsburgi dómban. Az Alpoktól északra ez a legkorábbi ismert bizonyíték egy festett falú kora középkori püspöki templomra.

A tájékoztatás szerint a falra festett képeket hosszú időn át egy későbbi falfestmény takarta el, ezért nem voltak láthatók. Bár a képek jelentőségét és korát akkor még nem ismerték fel, valójában már az 1930-as és az 1980-as években felfedezték őket. A közelmúltban azonban egy kutató- és restaurátorcsapat közelebből is megvizsgálta a freskókat, amelyeket immár gondosan dokumentáltak, megtisztítottak és stabilizáltak.

A Keresztelő Szent János életéről és haláláról szóló falfestmények a XI. század első évtizedéből, vagyis a székesegyház építésének idejéből származnak – olvasható a Bajor Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal közleményében.

Műemlékvédelmi szakemberek szerint az augsburgi faliképek művészettörténeti szempontból nagy hasonlóságot mutatnak azokkal a festményekkel, amelyek a még régebbi oberzelli György-templom falán láthatók a Boden-tóban lévő Reichenau-szigeten. Az augsburgi falfestmények az oberzelliekkel együtt a német nyelvterület legnagyobb felületű festményciklusai az 1000 körüli időkből.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.