Ezeréves falfestmény Keresztelő Szent Jánosról

Eddig nem ismert, ezeréves festményciklust fedeztek fel az augsburgi dómban. Az Alpoktól északra ez a legkorábbi ismert bizonyíték egy festett falú kora középkori püspöki templomra.

Magyar Nemzet
2020. 12. 09. 18:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a falra festett képeket hosszú időn át egy későbbi falfestmény takarta el, ezért nem voltak láthatók. Bár a képek jelentőségét és korát akkor még nem ismerték fel, valójában már az 1930-as és az 1980-as években felfedezték őket. A közelmúltban azonban egy kutató- és restaurátorcsapat közelebből is megvizsgálta a freskókat, amelyeket immár gondosan dokumentáltak, megtisztítottak és stabilizáltak.

A Keresztelő Szent János életéről és haláláról szóló falfestmények a XI. század első évtizedéből, vagyis a székesegyház építésének idejéből származnak – olvasható a Bajor Tartományi Műemlékvédelmi Hivatal közleményében.

Műemlékvédelmi szakemberek szerint az augsburgi faliképek művészettörténeti szempontból nagy hasonlóságot mutatnak azokkal a festményekkel, amelyek a még régebbi oberzelli György-templom falán láthatók a Boden-tóban lévő Reichenau-szigeten. Az augsburgi falfestmények az oberzelliekkel együtt a német nyelvterület legnagyobb felületű festményciklusai az 1000 körüli időkből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.