Kern András kapta meg idén a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt

Az 1986-ban alapított díjat általában Ruttkai Éva születésnapját megelőző napon adják át. A színész Az apa című előadásban nyújtott művészi teljesítményéért kapta.

Magyar Nemzet
2020. 12. 30. 12:57
null
Gyermekszínész korában is a kamera és a rendezés érdekelte Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1986-ban alapított, Ruttkai Éváról elnevezett kitüntetést a Vígszínház titkos szavazása alapján 2020-ban Kern Andrásnak ítélték oda Az apa című előadásban nyújtott művészi teljesítménye alapján.

A díjat Ruttkai Éva lánya, Gábor Júlia alapította édesanyja emlékére. A Vígszínház hajdani vezető művészének aláírásával díszített gyűrűt elsőként 1987-ben Tordy Géza kapta meg. Azóta minden évben a legkiemelkedőbb teljesítményt jutalmazza vele a színházi társulat. A díjat általában Ruttkai Éva születésnapját megelőző napon adják át.

Kern András az 1962-es Ki mit tud?-on tűnt fel először, 1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja. Mintegy hatvan filmben és tévéjátékban tűnt fel, ugyanakkor szinkronszínészként, valamint rendezőként is elismert, valamint megjelent négy hanglemeze is.

Florian Zeller Az apa című alkotása Franciaországban elnyerte a legjobb színműnek járó Molière-díjat. A keserves bohózatként aposztrofált darabot Valló Péter rendezésében vitte színre a Vígszínház. A Kern András által alakított idősödő férfi, André egyre elhatalmasodó feledékenysége miatt lassan mindenkit elmar maga mellől és elveszíti kapcsolatát a való világgal. Ezt a keserű folyamatot mutatja be az előadás sok humorral, ugyanakkor mély empátiával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.