időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Örök tél: magyar történelmi filmet vetítenek Brüsszelben

Pataki
2020.12.09. 14:25
Örök tél: magyar történelmi filmet vetítenek Brüsszelben

Szász Attila Örök tél című filmjét is bemutatják az Európa emlékezete elnevezésű háromnapos, tegnap este elkezdődött filmszemlén, amelyet egy népszerű lengyelországi filmfesztivál társrendezvényeként szerveznek az Európai Parlamentben.

Szász Attila alkotásán kívül, melynek Gera Marina a főszereplője, a szemlén csütörtökön bemutatják a lengyel–magyar barátság patrónusának tartott Waclaw Felczak történészprofesszorról, legendás második világháborús futárról szóló dokumentumfilmet is Beata Netz lengyel alkotó rendezésében. A koronavírus-járvány miatt online rendezett, a NNW honlapján, a Europe's Memory Film Festival – Festiwal NNW címen angol fordításban is követhető az európai parlamenti filmszemle.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=HZSTvEVz87I[/embed]

Aznap pódiumbeszélgetést is tartanak a közép-európai nemzetek XX. századi tapasztalatainak hatásáról Európa jövőjére, ezen mások mellett Rosonczy-Kovács Mihály magyar történész, elemző, valamint Wojciech Roszkowski neves lengyel történészprofesszor szólal fel.

Arkadiusz Golebiewski az igazgatója a filmfesztiválnak, melyet több éve az észak-lengyelországi Gdyniában tartanak, és az utóbbi években több magyar alkotót is vendégül láttak. Az európai parlamenti filmszemle a gdyniai fesztivál társrendezvénye.

Szász Attila alkotása idén szeptemberben a gdyniai fesztivál egyik fődíját nyerte el.

– Az Európa emlékezete című fesztiválon azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek eddig a legnagyobb sikert aratták Gdyniában – mondta el Golebiewski az európai parlamenti szemle tegnap esti megnyitóján.

Azáltal, hogy a két XX. századi totalitarizmus ellen fellépő emberek sorsát nemcsak a lengyel alkotásokban, hanem a hasonló történelmi tapasztalattal rendelkező nemzetek művei révén is bemutatják a fesztiválon, a résztvevők nemcsak a múltat, hanem Európa jövőjét is szemügyre vehetik – jelentette ki a lengyel filmrendező.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.