időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Sárból várat – az otthonteremtés egyedi módja

Magyar Nemzet
2021.02.13. 11:52
Sárból várat – az otthonteremtés egyedi módja

Van egy olyan mondás, hogy sárból nem lehet várat építeni. Ennek mond ellent egy merész fiatal család története. Akik, ha várat nem is, de otthont építettek maguknak mindössze egy év leforgása alatt: Flóra, Gergő és négy gyermekük – barátaikkal, kis pénzből, saját kézzel, szalmából és sárból. Ennek az eredményes küzdelemnek lehetünk a tanúi Hörcher Gábor (aki 2014-ben Drifter című dokumentumfilmjével az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztiválon elnyerte a legjobb első filmes díját) dokumentumfilmjében, amely mától látható a YouTube-on.

Az Otthon, csak másképp című dokumentumfilm főszereplője egy fiatal család: Gergő, Flóra és négy gyermekük. Őket követjük végig a filmben, miközben egy év alatt, az erdő szélén, saját kézzel, helyben kitermelt agyagból építenek maguknak modern szalmaházat. Az organikus építészet ezen módját, annak minden buktatójával együtt menet közben tanulják ki. Mivel ezt az építési eljárást bárki elsajátíthatja, a film szereplői mikroközösségben építhetik saját jövőjüket. Az építkezésre kalákába fogják össze barátaikat, rokonaikat, miközben negyedik gyermekük is megszületik. Gergő és Flóra így önfeláldozó munkájukkal és kis kezdőtőkéjükkel, az állami családtámogatásra támaszkodva, a nagyüzemi építőipar kikerülésével teremthetnek otthont maguknak. Ráadásul az építés és a fenntartás során a károsanyag-kibocsátásuk és környezetterhelésük egyaránt csekély. Az emberi egészségre pozitívan ható „lélegző” házuk pedig idővel újrahasznosítható lesz, visszasimul majd a földbe, és nem marad utána hulladék.

A film célja, hogy a városi, a természettől elidegenedett környezet ellensúlyozására népszerűvé tegye a tradicionális építészet modernizált formáját. Mert ez a technológia anyagilag elérhető lehetőséget jelenthet az otthonteremtésre, és mert ezen építési kultúra közösségformáló ereje segítségével újra egyesítheti egy környék lakóit – nemcsak egymás mellett, de együttélésre is ösztönözve őket.

A film rendezője Hörcher Gábor, operatőre Becsey Kristóf, producerei Iványi Marcell és Hörcher Gábor.

Az Otthon, csak másképp című 52 perces film itt elérhető, alább pedig megtekinthetnek egy rövid előzetest:

 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=jZR9rgT88Ww&feature=youtu.be[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.