Elhunyt Dinnyés József zeneszerző, énekes, gitáros

Önmagam veszteném el, ha a világízlést képviselném és elfutnék nemzeti hagyományaim elől – mondta a zeneszerző. 72 éves korában halt meg március 15-én.

Magyar Nemzet
2021. 03. 16. 20:54
null
20200923 Budapest Riport: Dinnyés József zeneszerző. Fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 15-én meghalt Dinnyés József (1948–2021) zeneszerző, előadóművész, „daltulajdonos”, énekes, gitáros. Az elismert zenészt legutóbb a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki 2018-ban.

Hitvallása jól summázza életművét és egész életét: „Költők között zenész, zenészek között költő vagyok. Népem egyharmada szülőföldjétől megfosztottan, más népek fennhatósága alatt él.

Önmagam veszteném el, ha a világízlést képviselném és elfutnék nemzeti hagyományaim elől. A Balkán zenei stílusa nem szolgálja, az angolszász muzsika prozódiája megtöri nyelvünk ritmusát.

Az utóbbi háromszáz évben a német zene, értékeivel együtt, elvetette, átigazította még népdalainkat is. A liturgikus egyházi latin zene, Istennek köszönhetően, csak a költészetre hatott, az ősi zenét meghagyta a népnek.

Megmaradni magyarnak, hogy felismerjen az erre járó kíváncsi kultúrember, többszörös energiát igényel.

Múltunkat átírták és tönkretették. Jövőnket a környező népek elpusztításra ítélték. Megmaradnunk Európában csak következetes munkával lehetséges. Önmagunkat kell felmutatnunk az idő szentháromságának jegyében. Múlt – jelen – jövő – ezért élek és dolgozom.”

Utoljára az M5 Ez itt a kérdés című műsorában nyilatkozott hosszabban életéről és művészetéről.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Fj9YqGyvy7E[/embed]

Halálát az előadóművész testvére adta hírül közösségi oldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.