időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Újra meghirdették a Stádium-díjat

Magyar Nemzet
2021.03.01. 20:15
Újra meghirdették a Stádium-díjat

Budapesten, a Reménység Szigetén tartott sajtótájékoztatót a Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap. Széchenyi Tímea, az alapítvány elnöke bejelentette: immár harmadik alkalommal hirdetik meg a tudomány, a közélet és a művészet kategóriában a Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak az egyre népszerűbb Stádium-díjat.

2019-ben 40 középiskola, 2020-ban pedig több mint 100 középiskola regisztrált a díjjal kapcsolatosan a Széchenyi család honlapján. Széchenyi Tímea hangsúlyozta: „A világpusztító járvány sok nehézség elé állította az emberiséget, éppen ezért az emberi szolidaritásra sokkal nagyobb szükség van, mint máskor. Ennek a szolidaritásnak a jegyében hirdetjük meg az idén a Stádium-díjat, s indítjuk el a hozzá kapcsolódó programsorozatot.”

Fazekas István és Széchenyi Tímea a sajtótájékoztatón
Fotó: Handó Gergely

Az iskolák regisztrációjának és a jelöltállításnak a határideje június 17. Regisztrálni a Széchenyi család honlapján lehet. A járványügyi nehézségek miatt a jelöltállítás lebonyolítása az idén az iskolák feladata, minden iskola annyi jelöltet állíthat, amennyiért kampányolni is tud. A jelölteket a diákoknak kell népszerűsíteniük. Ehhez kapcsolódó írásaikat, kisfilmjeiket, kortesbeszédeiket, interjúikat a Széchenyi család megjelenteti a honlapján és a Stádium Magazin online felületén. 2021. augusztus 19. és 22. között rendezik meg a Stádium-tábort, melynek az Erdélyi Gyülekezet ad otthont, Budapesten, a Reménység Szigetén. Augusztus 25-től háromnapos tudományos diákkonferenciára is sor kerül. A Stádium-díjra elektronikusan lehet majd szavazni, szeptember 21-től október 31-ig.

Széchenyi Tímea fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Széchenyi család és a Magyar Tudományos Akadémia közötti kapcsolat gróf Széchenyi István szelleméhez méltó módon látszik rendeződni. Freund Tamás néhány nappal ezelőtt fogadta a Széchenyi család tagjait, s az Akadémia a Széchenyi-év egyik fő támogatója lett.

A Stádium-díj átadásának ez évi ünnepségére a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kerül sor november 15-én.

Fazekas István, a Stádium társadalmi és kulturális hírlap főszerkesztője és a Széchenyi István Történelmi Vándorszínház igazgatója elmondta, hogy a folyóirat folyamatosan ír majd ki a középiskolásoknak vers-, novella- és esszépályázatokat, melyek közül a legjobbak megjelennek a lapban, ugyanakkor ezekből az írásokból karácsonyra egy antológiát is terveznek kiadni. A Történelmi Vándorszínház a Stádium-táborba is bekapcsolódik majd néhány előadással.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.