Eszterházára szerződött „a balett Shakespeare-je”

A tánc világnapja. Esterházy „Fényes” Miklós első igazán fontos vendége, Louis de Rohan herceg 1772-es eszterházai látogatására szerződtette Noverre ünnepelt társulatát.

Magyar Nemzet
2021. 04. 29. 17:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eszterháza operaházának színpadán is táncolt Jean-Georges Noverre, akinek születésnapján, április 29-én ünneplik a tánc világnapját – tette közzé a fertődi Esterházy-kastély közösségi oldalán. A jeles napon az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. „a balett Shakespeare-jeként” ismertté vált francia táncvirtuózról közölt pár kuriózumot.

Esterházy „Fényes” Miklós első igazán fontos vendége, Louis de Rohan herceg 1772-es eszterházai látogatására szerződtette Noverre ünnepelt társulatát.

Noverre-nek 1760-ban forradalmi műve jelent meg Levelek a táncról címmel. Ebben szakítani kívánt mindazzal, ami hagyományos volt: a táncot új szabályokkal, elemekkel gyarapította, és olyan alapvető esztétikai és gyakorlati kérdéseket vizsgált, amelyek semmit sem veszítettek időszerűségükből.

Noverre tette a legtöbbet azért, hogy ez a táncműfaj szórakozásból cselekményes balettdrámává váljon, és ezzel lehetőség nyíljon emberi érzésekről szóló történetek megjelenítésére.

Az egykori eszterházai operaház makettje Fotó: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.

A francia táncvirtuóz 1767 és 1774 között Mária Terézia udvarában, Bécsben, császári és udvari balettmesterként dolgozott. Hatása összeurópainak mondható, ugyanis Bécs és London, Lyon és Szentpétervár között szinte mindenhol ténykedett. A balettmester olyan barátokat tudhatott magáénak, mint Voltaire, akinek a következőről is beszámolt: „A természetet választottam vezéremül, ez adott nekem mintát, ez tanított meg, hogyan kell a táncot beszéltetni, hogyan lehet a tánccal minden szenvedélyt megfesteni és az utánzó művészet rangjára emelni.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.