Mire képesek a halott hadifogolyok?

Április 13-án, a katyńi vérengzés áldozatainak emléknapja alkalmából a Mire képesek a halott hadifoglyok? című lengyel dokumentumfilm kerül bemutatásra a budapesti Lengyel Intézet YouTube-csatornáján. Lengyelországban a szejm 2007-ben a katyńi vérengzés nyilvánosságra hozatalának napját a katyni bűntény áldozatainak emléknapjává nyilvánította. 1943-ban a németek ezen a napon hozták napvilágra, hogy a szovjet belügyi szervek 1940 tavaszán fogságba esett lengyel tiszteket mészároltak le. A bűntény áldozatainak a száma megközelíti a 22 ezret.

Magyar Nemzet
2021. 04. 08. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mire képesek a halott hadifoglyok? című dokumentumfilm arra az orosz propagandára válaszol, amely a II. Lengyel Köztársaság vezetését vádolja a lengyel-bolsevik háború (1919–1920) során foglyul esett szovjet katonák tömeges meggyilkolásával. A propaganda a katyńi vérengzés nyilvánosságra hozatala után kezdődött, és párhuzamba állította a katyńi tömeggyilkosságot az orosz katonák lengyel hadifogolytáborokban bekövetkezett halálával.

Az orosz sajtóban olyan kifejezéseket használnak, mint „lengyel koncentrációs táborok”, „megsemmisítés”, mi több, „népirtás”. Felnagyítják a fogolytáborokban elhunytak számát. A lengyel források tükrében 16-17 ezer „vöröskatona” esett áldozatul különböző járványos betegségeknek. Oroszországban ugyanakkor negyven-, hatvan-, sőt százezres nagyságrendeket emlegetnek. A fennmaradt dokumentumok nem igazolják az oroszok egy részének feltételezéseit, melyek szerint a hadifoglyok tudatos megsemmisítése folyt volna a táborokban (tömeges golyó általi halállal). A foglyok halálának legfőbb okát járványos megbetegedések, a táborokban uralkodó higiéniai körülmények és a túlzsúfoltság jelentették. A film két narratíván keresztül járja körül az igazságot: egyfelől a történelmi (az 1920-as évek rekonstrukciója), másfelől a kortárs (orosz és lengyel történészekkel készített interjúk) elbeszélésen keresztül.

A film két narratíván keresztül járja körül az igazságot
Fotó: Instytutpolski.pl

A film eredeti nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra a Lengyel Intézet YouTube-csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCD62eOBuw7Jg2S4IEbNF_9A), április 13-án (kedd), 20.00 órakor. A vetítés ingyenes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.