időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Opera-sorozat és A kis herceg a debreceni Csokonai Színház előadásában

Gőz József Miklós
2021.04.20. 17:39
Opera-sorozat és A kis herceg a debreceni Csokonai Színház előadásában

Egy hete több százan nézték meg a debreceni Csokonai Színház Opera – Új generáció című online koncertsorozatának nyitó darabját. Az első hangversenyen Nagy Kíra és Antóni Norbert énekhangjában gyönyörködhettünk. Ács János és Gyülvészi Péter kísérte őket, nem is akármilyen zeneszerszámon, hanem Bösendorfer zongorán. Többek között Gounod Faustjából hangzott el Valentin imája.

A nemrég a színházhoz szerződött Ács János karmester a háromhetes próbafolyamat után elmondta, hogy jó ötletnek tartja a stream koncerteket. Az operaénekeseknek ugyanis egy adott pillanatban, a fellépés idején – jelen esetben a felvétel készítésekor – kell a legjobb tudását nyújtaniuk. Ehhez a bel canto olyan darabjait válogatta ki Mercadentétől Donizettiig, amelyek a legjobban segítették az énekeseket a már meglévő tudásuk és technikájuk fejlődésében. A már említett operán kívül olasz zeneszerzők (Bellini, Verdi) kamarazenei dalaival indul a sorozat.

Az énekesek is nagy szeretettel készültek fel a debütálásra. Számukra lelki feltöltődés a próba és a koncert a hosszú ideje tartó kényszerleállás után. Már nagyon hiányzott a színpadi lét és a zene mindkettejük számára.

A következő operakoncertre pénteken este 19 órakor kerül sor a debreceni Csokonai Színház Facebook-oldalán. Talán csak egy megjegyzésünk lehet az első bemutató megnézése után. A kevésbé tájékozott nézők számára, a zenei ismeretterjesztés érdekében, érdemes lenne volna valamiképpen jelezni, hogy mit is hallanak és látnak.

A Csokonai Színházzal kapcsolatos hír még, hogy rögzítették a tavaly bemutatott, A kis herceg című előadást. Ennek az a célja, hogy a teátrum az általános iskolások szervezett színházba járását segítő Lázár Ervin-programban vállalat feladatait a járvány idején is teljesíteni tudja, s egy izgalmas és mély színházi előadással ajándékozza meg a diákokat. A felvételt még ebben a tanévben eljuttatják a programban részt vevő iskoláknak. Antoine Saint-Exupéry darabját Vranyecz Artúr rendezte, a darab szerepeiben Bakota Árpádot, Barabás Hunort, Mészáros Ibolyát és Papp Istvánt láthatják a tanulók.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.