Izgalmas tárlatokkal várja látogatóit a Kiscelli Múzeum

Három időszaki kiállítással nyitja meg újra kapuit a Kiscelli Múzeum június 1-jén. A Vadregényes kastélykert című ingyenes, szabadtéri, parktörténeti tárlat mellett Asztalos Zsolt képzőművész és Bicskei Éva kiállítását járhatják be a művészetkedvelők.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kiscelli Múzeumnak otthont adó egykori Schmidt-kastély angolparkja sok kincset rejt ma is: sárkány, kolostor, présház, robbantásos bányagödör is található itt. A híres bútorgyáros tulajdonos, Schmidt Miksa a bécsi parkok mintájára alkotta meg itt az Attila parkot kis hidacskával, antik szobormásolatokkal, barokk kapuval. A zölden burjánzó terület sok emléket őrzött meg ebből az időszakból: még ma is látható például a park egykori kapuja vagy a szőlődomb présháza. A dimbes-dombos terepviszonyokra is magyarázatot kapunk, ha megismerjük a kiscelli agyagot és annak robbantásos bányászatát. A múzeum munkatársai tizennégy színes, a terület élővilágát segítő madárodún mesélik el a park változatos múltját, amiket keresgélve a szemünk elé tárul ennek a város közeli, rejtett, kis zöld szigetnek minden szeglete. A parkban szó szerint belebotlunk olyan apró értékekbe, mint Buda és Óbuda egykori határát jelölő határkő – derül ki a Kiscelli Múzeum lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A kastély a századforduló után a Bécsi út felől
Fotó: Kiscelli Múzeum

Az ingyenesen és a nap huszonnégy órájában látogatható parkkiállítás mellett június 1-jétől a múzeum belső tereiben is két új időszaki kiállítás nyílik. A Kiscelli impozáns templomterét Asztalos Zsolt képzőművész Emlékmodellek című tárlata foglalja el. A kortárs alkotó az intézményesített emlékezet vizsgálata helyett a lokális elbeszélésekre fókuszál úgy, hogy azokat nem azonosítja, hanem a vizualitás eszközeivel az emlékek kimondhatatlan jellegére és képi ábrázolhatóságuk kérdésére irányítja a figyelmet. Míg akadémia (körbejárás) – exkurzus Kiscelli Múzeum (körbejárás) címmel Bicskei Éva a Tranzit.hu Rendszerváltások 2019/2020 című programsorozatának részeként azt vizsgálja, hogy a politikai fordulatok milyen változásokat hoznak egy adott korszakban. Miként élhetnek tovább ideológiák, hatalmi struktúrák, jelképek és történetek a felszín alatt, hogy aztán egy másik rendszerben újraértelmezve meghatározó narratívaként kerüljenek elő.

Az időszaki tárlatok mellett a Kiscelli Múzeum barokk épülete, grandiózus templomtere, várostörténeti és képzőművészeti állandó kiállításai is várják a látogatókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.