Kihirdették a kisvárdai színházi fesztivál versenyprogramjának nyerteseit

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című játéka kapta. Életműdíjat kapott Tóth Tibor színművész és Venczel Valentin színművész.

Magyar Nemzet
2021. 06. 26. 17:31
null
Fotó: Kisvárdai fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválját 2021. június 18–26. között tartották. A színházi seregszemlén különböző díjak és elismerések odaítélésére került sor.

Életmű Díj

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által felkért, háromtagú szakmai bizottság (Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza és a Magyar Színházak XXXIII. Kisvárdai Fesztiváljának igazgatója; Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója és előadásainak válogatója; Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója) Életműdíjat adományozott Tóth Tibor Jászai Mari-díjas felvidéki magyar színművész, színigazgató és Venczel Valentin Aase-díjas vajdasági magyar színművész, rendező, színigazgató részére.

Tóth Tibor színművész
Fotó: Kisvárdai Fesztivál

 

Venczel Valentin színművész
Fotó: Kisvárdai Fesztivál

Jelmez-hozzájárulás

Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkárának a fesztivál megnyitóján tett bejelentése alapján a minisztérium harmincmillió forintos támogatási keretéből, az idei fesztivál valamennyi határon túli résztvevője jelmezgyártási támogatáshoz jut.

Versenyprogram

A díjakat felajánló Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kisvárda polgármestere és a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ a fesztivál szakmai zsűrijét bízta meg a különböző díjak odaítélésével.

A szakmai zsűri tagjai: Árkosi Árpád – Jászai Mari-díjas rendező, Eszenyi Enikő – Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházi rendező, Rosznáky Varga – Emma egyetemi hallgató, dr. Szabó Attila – színháztörténész, egyetemi oktató, a PIM-OSZMI igazgatóhelyettese, Venczel Valentin – Aase-díjas színész, rendező, az Újvidéki Színház igazgatója.

A fesztivál díjai és díjazottjai

Az Emmi fődíját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című játéka kapta. Író-rendező: Radu Afrim.

A legjobb rendezésért járó díjat két előadás megvalósításáért ítélte oda a zsűri: Albu István (Füst Milán: Boldogtalanok, gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház) és Nagy Botond (Henrik Ibsen: Nóra, kolozsvári Állami Magyar Színház).

A legjobb társulati munka díját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház kapta, Szedjetek szét (Domonkos István művei alapján) előadásában nyújtott teljesítményéért.

A szakmai zsűri különdíját érdemelte ki a Szigligeti Színház (Nagyvárad) Gianina Cărbunariu A tigris című előadásának eredeti, filozofikus és játékos feldolgozásáért.

A legjobb női alakítás: Kányádi Anna, Füst Milán: Boldogtalanok (gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, r.: Albu István) és Halász Péter: Gyerekünk (Csíki Játékszín, r.: Hatházi András) szerepei alapján. A legjobb férfi alakítás: Pálfi Ervin, Szedjetek szét (Kosztolányi Dezső Színház, r.: Mezei Kinga) és A gyászoló család (Szabadkai Népszínház, r.: Andrej Boka) szerepei alapján.

A legjobb női epizodista: Éder Enikő, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója, r.: Tapasztó Ernő). A legjobb férfi epizodista: Gerner Csaba, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója, r.: Tapasztó Ernő).

Kiemelkedő alakításáért a Polgármester díját kapja Benedek Ágnes (Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, r.: Radu Afrim).

Kisvárdán fontosnak tartják fesztiváljuk folytonos megújulását, a fiatalok jelenlétét. Ezért a harminc év alatti művészeknek járó Teplánszky-díjat a továbbiakban mindig a város polgármestere adja át. A Teplánszky-díj idei kitüntetettje Kali Ágnes, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, r.: Radu Afrim) és a Nóra (kolozsvári Állami Magyar Színház, r.: Botond Nagy) című előadásokban nyújtott alkotó dramaturgi munkájáért.

A Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja az évtizedes hagyományok szellemében tervezetten 2022. június 24–30. között kerül megrendezésre.

 

A fesztiválon készült interjúk, kritikák ITT olvashatók.

(A borítóképen Benedek Ágnes Radu Afrim Amikor telihold ragyog a turkáló felett című darabjának egy jelenetében. Forrás: Kisvárdai Fesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.