Tragédia István király utolsó napjairól

Sík Sándor István király című művéből készült tragédiáját nézhetjük meg Kémesen a művelődési házban vasárnap este 19 órakor. A soproni, zentai, komáromi teátrumok, valamint a Forrás Színház közös darabjának főszereplője Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, rendezője a Jászai-díjas Pataki András.

Magyar Nemzet
2021. 06. 19. 11:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az István király című előadás egy kimagasló, monumentális uralkodó utolsó napjairól szól, amikor szembenéz életművével és a korona, az ország sorsával. A történet szerint 1038-ban járunk. Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy erős, rendíthetetlen uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembenéz a halállal, egész életművének kárba veszésével. Kinek adja a koronát, kit válasszon utódjául? A keresztény Orseolo Pétert vagy az Árpád véréből származó, de pogány életet élő Vazult? A keresztény Magyarország alapjait lerakó király nehéz döntés előtt áll. Felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot.

István tette történelmi távlatból nézve a Vazul unoka, Szent László sorsán keresztül új fénytörésbe kerül. A keresztény-magyar azonosság- és küldetéstudatról a király ezt mondja a drámában: „Lám, lám! Vazul meg azt veti szememre, hogy a keresztény ölte meg bennem a magyart. Ti nem értitek, hogy ez a kettő nem kettő, hanem egy.

De eggyé kell lennie, mert meghalunk, ha eggyé nem lesz.” Sík Sándor örök érvényű műve azt boncolgatja, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk, hol a helyünk a világban.

Boráros Imre az őrlődő István szerepében
Fotó: Forrás Színház

A darabban István királyt a Kossuth-díjas Boráros Imre alakítja, Gizellát Rudolf Teréz játssza. Vazult a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. Orseolo Péter szerepében Pintér Gábor, Aba Sámuelként Savanyu Gergely látható. A további szerepekben Szőcs Erika, Marosszéki Tamás, Farkas Tamás, Major Zsolt, Wisher Johann, Nagy Gábor és Kósa Zsolt lép színpadra.

A díszletet a rendező, Pataki András tervezte, míg a jelmezeket Húros Annamária készítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.