Még több kert- és autósmozi nyithat a Nemzeti Kulturális Alap segítségével

Az Nemzeti Kulturális Alap most megjelent pályázatának köszönhetően még több magyar és nemzetközi produkciót élvezhetnek a filmkedvelők a szabadban – derült ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az NKA Filmművészet Kollégiuma és az Összművészeti Programok Kollégiuma közös felhívásának célja a szabadtéri, kert- és autósmozik támogatása, továbbá újak nyitása. A pályázatok benyújtásának határideje: augusztus 9. éjfél – áll a közleményben.

Magyar Nemzet
2021. 07. 08. 13:00
null
Bús Balázs Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják Bús Balázsnak, az NKA alelnökének kezdeményezésére született pályázat igazodik a Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága 2021. évben általános célkitűzéseihez, amely szerint a szervezet különös hangsúlyt helyez a szabadtéren megvalósítható tevékenységek inspirációjára, a koronavírus-járvány elmúltát követően a kulturális élet újraindulásának ösztönzésére és saját eszközeivel segíti elő a közösségépítésre alkalmas tevékenységek megrendezését, valamint nemzeti értékeink széles körű megismertetését. A kertmozik újranyitásának vagy ilyen típusú szórakoztatóegységek kialakításának egyik célja, hogy a forgalmas plázákba épített teremmozik helyett inkább a kisebb fertőzési kockázattal járó szabadtéri vetítéseket válasszák azok, akik a vetített vászon szerelmesei.

A közlemény kitér arra is, Bús Balázs már többször elmondta, hogy egyik legfőbb feladatának azt tartja, hogy a pandémiát követően minél több helyen helyreálljanak a közösségi élethez és a közösségteremtéshez fontos eszközök, körülmények. „Úgy vélem, a közösségépítő programoknak is az a legfőbb céljuk, hogy újra élvezhessük egymás társaságát. A világjárványt követően, félelmeink a zárt tértől nehezen múlnak el. Ahhoz, hogy visszatérhessünk megszokott közösségi tevékenységeinkhez, színházba és koncertekre járjunk, segítséget kell nyújtanunk. A családias hangulatú kertmozik kiváló terepei annak, hogy az emberi kapcsolatok újra személyes formát öltsenek és kilépjenek az elmúlt időszak virtuális világából. A már-már letűnt hangulatú autósmozik pedig, növelve a programokon résztvevők biztonságát, a szabadtéri kulturális lehetőségeket gazdagítják. A megmaradt moziknak sok helyütt sikerült átállniuk a digitális technológiára, ami lehetővé teszi, hogy premiermoziként is üzemelhessenek. A korlátozások feloldásával elméletileg nyugodtan beülhetünk a teremmozikba is, a szabadtér és a székek szellősebb elrendezése a kertmozikban, illetve az autósmozik elszeparált, de mégis közösségi élményt nyújtó helyszínei azonban jóval alacsonyabb fertőzési kockázattal fenyegetnek. Divathulláma van ráadásul a retrónak is.

Hiszem, hogy a kiírt támogatásainknak köszönhetően újrateremthetjük a közösségi mozizás már elfelejtett formáit és minél több helyen nyílnak meg a kertek a moziknak is.” – idézik a közleményben az alelnök gondolatait.

A két kollégium hatvanmillió forint keretösszeggel hirdette meg nyílt pályázatát, amelyre magánszemélyek, valamint kert- és autósmozi-üzemeltetők is pályázhatnak.

 

Az elbírálásnál fontos szerepet kap a vállalt szolgáltatás minősége, kulturális értéke, a meghatározott, minimum ötven százalék arányban a magyar filmek bemutatása is. További előnyt élveznek azon pályázók, akik 2021 előtt még nem üzemeltettek kert- vagy autósmozit.

A pályázati kiírás megtekinthető az NKA honlapján.

(A borítóképen Bús Balázs, az NKA alelnöke látható. Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.