Egyenes gerinc és hit a magyar megmaradásban

– A Kárpátia sokkal többet jelent egy jó hangulatú koncertnél vagy az autóból kidöngető rocknál. Hosszan sorolhatnám, de talán a legfontosabb az, hogy erőt ad az egyenes gerinchez és hitet a magyar megmaradásban – mondta lapunknak Bicskei Éva filmrendező, aki egy koncertélménye miatt vágott bele a zenekarról szóló Kárpátia – Magyarnak születtem című dokumentumfilmjébe. Alkotásával országjáró turnéra indult, amelynek a második állomása Budakeszin lesz.

Pataki Tamás
2021. 08. 26. 6:59
Bäck Zoltán; Petrás János; Szíjártó Zsolt
Borzont, 2013. augusztus 9. A Kárpátia zenekar koncertje az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett 9. EMI-táborban, a székelyföldi Borzonton 2013. augusztus 9-én. Tagok: Bäck Zoltán gitáros, Petrás János énekes, basszusgitáros és Szíjártó Zsolt gitáros (b-j). MTI Fotó: Haáz Sándor Fotó: Haáz Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátia zenekar történetéről szóló, nagyjából másfél órás filmben nemcsak az összes egykori és jelenlegi zenekari tag szólal meg, hanem a szüleik, rajongóik, illetve egyéb ismert emberek is. Petrás János énekes, zenekarvezető és Galántai Gábor billentyűs portréján kívül Garamvölgyi-Bene Beáta zenész, zenetanár, az együttes furulyásának is megismerhetjük a mindennapjait.
Bicskei Éva képzeletében egy Kárpátia-koncerten született meg az a kép, ami a filmben is szerepel, és egész végig nem hagyta nyugodni.
– Ha egy kép, egy hangulat nem enged el, akkor abból muszáj filmnek készülnie. A forgatáson folyamatosan zavarban voltam attól a közvetlenségtől, szeretettől és őszinteségtől, amit a zenekar valamennyi tagjától kaptam. Nulla sztárallűr, száz százalék természetesség. És igen: nekik a Kárpátia nem színpadi jelmez, valóban hiszik és vallják mindazt, amiről a dalok szólnak. Van mit tanulni tőlük – árulta el lapunknak a rendező.
A Kárpátia zenekarról szóló dokumentumfilm turnéja huszadikán kezdődött Kenderesen. Augusztus 27-én Budakeszin, 28-án Nyergesújfalun, 29-én pedig Mórahalmon mutatják be, szep-tember 3-án a Völgyfesztiválon, 18-án Győrben, 19-én Zalaegerszegen, 20-án Sátoraljaújhelyen és 24-én Makón mutatják be a filmet.
Bicskei Éva azt szerette volna, hogy a települések között legyen egészen kis falu, megyei szinten központi vagy történelmileg jelképes város és határ menti, a „túloldalról” könnyen elérhető hely is.
A vetítéseket követően közönségtalálkozóra van lehetőség a film rendezőjével, melynek során egyéb érdekességek és kulisszatitkok is kiderülnek. A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

(A borítóképen a Kárpátia zenekar látható egy korábbi fellépésen. Fotó: MTI/Haáz Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.