Hangszerkiállítással és hangversenyekkel ünnepel a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja

Tíz évvel ezelőtt Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő kezdeményezésére jött létre a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja. A Fonó Budai Zeneházban szeptember 4-én és 5-én megrendezett hangszerkiállításon hegedűkészítő mesterek mutatják be új hangszereiket, amelyeket meg lehet szólaltatni, kézbe lehet venni, miközben koncerteket hallgathatunk és kiváló borokat kóstolhatunk.

Magyar Nemzet
2021. 08. 24. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hegedűkészítés misztikum, csak találgatják, mitől lesz jó egy hangszer hangja: a fa megválasztásától, a lakk minőségétől, vastagságától, a megmunkálástól, a lélektől, amit a készítő beletesz a hangszer „szívébe”, a készítő kezének energiájától vagy azoktól a rezgésektől, amelyek a hegedűn játszók zenéje által költözik a hangszerbe? Valószínűleg mindegyik számít. Faragó-Thököly Márton a hegedűkészítés kapcsán úgy fogalmazott: egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, az elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni.

A Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonja egy remek fórum, amelynek tizedik éve ad otthont a Fonó, s ahol készítő és művész találkozhat, eszmecserét folytathat, de az eseményt sok zeneszerető és laikus érdeklődő is látogatja. A hangszerkiállítás mellett esténként világhírű magyar művészek koncertjeit hallgathatja meg a közönség, így az elmúlt években a rendezvény vendége volt Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, Banda Ádám, Gwendoly Masin és a Keller Quartet is – közölte lapunkkal a Fonó.

A közlemény szerint szeptember 4-én, szombaton 16 órától látogatható a hangszerkiállítás, 19.30-tól pedig Langer Ágnes hegedűművész ad szólókoncertet, aki Bach és Ysaye szólószonátáit szólaltatja meg a Köszönjük, Magyarország! program támogatásával. Ezt követően Miranda Liu hegedűművész, a Concerto Budapest koncertmestere lép színpadra Szalai Éva zongoraművésszel. Közös hangversenyükön azon művek közül válogattak, amelyek egykor a magyar hegedűiskola, Hubay Jenő és növendékei számára készültek, így elhangzik válogatás Brahms Magyar táncok című művéből, továbbá Bartók Béla 1. rapszódia hegedűre és zongorára, Maurice Ravel Tzigane, valamint Hubay Jenő Sechs Stücke című darabja. Szeptember 5-én, vasárnap 12 és 18 óra között tekinthető meg a kiállítás, 14 órakor a Somogyi Vonósnégyes lép fel, s szólaltatja meg a készítők hangszereit, amelyekkel Beethoven c-moll vonósnégyesét és Weiner Pastorale fantázia és fúga című művét adják elő. Tóth Endre zenetörténész, a rendezvény házigazdája a koncert alatt bemutatja az új hangszerek készítőit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.