Több tízezer látogatót szolgált ki az ünnepi hétvégén a mintegy százhúsz kiállító, a legnépszerűbb meleg ételek előtt kígyózó sorok álltak a Magyar Ízek Utcáján – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Mint írják, hagyományosan nagy sikere volt a dödöllének, a karcagi birkapörköltnek, de a csíptetett pontyot is sokan akarták megízlelni.
Az idei Magyarország tortájából, Magyarország cukormentes tortájából és az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére készített édességből közel negyvenezer szelet fogyott el, továbbá nagy sikere volt a Magyar Pékszövetség standján kapható idei győztes kenyereknek is. Az innovatív kenyérből több mint háromezer darab fogyott a három nap alatt, míg a Szent István-napiból több mint négyezer darab. A slágertermékek az óriás sós kifli, a perec és az uniós oltalom alatt álló tepertős pogácsa volt. A vásárlóknak lehetőségük volt megkóstolni a nyertes kenyereket, amit örömmel fogadtak. A nyertes vállalkozások vezetői a három nap alatt mindvégig kinn voltak a Magyar Ízek Utcáján, és első kézből, a fogyasztóktól direktben kapták a kenyérrel, kovásszal kapcsolatos kérdéseket, pozitív visszajelzéseket.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szűrősátrainál idén mintegy négyezer látogató fordult meg, a többség elsősorban a vércukorszintmérést vette igényben, de sokan megmérették vérnyomásukat és a véroxigénszintjüket is. A Magyar Vöröskereszt állomásán két nap alatt (pénteken és szombaton) százhuszonegy véradó segített.
A közlemény szerint a Magyar Ízek Utcája idén már a Káli-medencében is megfordult nyár elején, s a szervezők decemberben igazi különlegességgel készülnek: a Millenárison megrendezendő karácsonyi gasztrofesztiválon a bejglitől a többféle töltött káposztáig és karácsonyi házi süteményig, a Kárpát-medence színes gasztrokínálata éppen úgy megtalálható lesz, mint a magyar karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódó kézműves termékek és a tálalás kellékei.
(A borítóképen a Magyar Ízek Utcája egy részlete látható. Fotó: Bach Máté)