Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tévésorozat készül az Aranybulla történetéről

Televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. Sorozat készül az Aranybulláról, dokumentumfilmet forgatnak a magyar táncházmódszerről, míg a Csík zenekar A fény felé című különleges műsorából filmfeldolgozás születik.

Magyar Nemzet
2021. 08. 04. 13:27
Forrás: Nemzeti Filmintézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős Nemzeti Filmintézet (NFI) elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek – áll az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A magyar jogrendszer egyik első mérföldköve, az Aranybulla történetéről készül négyrészes tévésorozat Kriskó László rendezésében, az NFI 600 millió forintos gyártási támogatásával. Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója 2022 áprilisában lesz. A jubileumra készülő tévésorozat forgatókönyvét Kis-Szabó Márk és Trux Béla jegyzi. A kalandos úton trónra került II. András király az ország létét veszélyeztető belső és külső ellenségek legyőzésére 1222-ben olyan korszakalkotó törvénycsomagot fogadott el, amely egyensúlyt teremtő, új gazdaságpolitikát hozó, jogbővítő és a kontinentális Európában egyedülálló dokumentum volt.

Táncház – egy szép történet címmel Sebő Ferenc rendezésében dokumentumfilmet forgatnak a hetvenes évek elején ellenállási mozgalomként indult és harminc évvel később nemzetközi modellként elismert közösségteremtő módszerről. A ma is virágzó magyar táncházmódszert 2011-ben az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökség listájára mint védett hagyományőrző módszert. A filmintézet 27 millió forintos támogatásával készülő alkotás négy évtized történetét meséli el, a forgatás erdélyi és magyarországi helyszíneken zajlik.

A Kossuth-díjas Csík zenekar szokatlan felállásban pendíti meg a szív húrjait A fény felé című, méltán népszerű adventi műsorában a versek, a népzene és improvizációk ötvözetével. A különleges műsor filmfeldolgozása az NFI hétmillió forint támogatásával valósul meg.

Fotó: Lajtos István

Az erdélyi magyarok, székelyek és csángók életét, múltját kutató dokumentumfilmes, Faragó Annamária új alkotása az egykori jászberényi ÁVH-börtönből indul és a világtörténelem emberi kegyetlenségeit, történéseit mutatja be az azt megéltek és leszármazottaik elbeszélésein keresztül. Az Embernek farkasa című dokumentumfilm gyártását 45 millió forinttal támogatja az NFI.

A pályázatokról bővebb információkat ITT olvashatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.