Új igazgatóval nyitott évadot a szolnoki Szigligeti Színház

Balázs Péter igazgatóságának utolsó hónapjában szabad kezet adott utódjának, Barabás Botondnak a műsorterv kialakításában.

Gőz József Miklós
2021. 08. 28. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtartotta évadnyitóját a szolnoki Szigligeti Színház a város Dokk Teraszán, ahol az ülést követően azonnal olvasópróbát is tartottak. Utóbbit a Black Comedy című komédiából és az Ember, ember és ember – Pulcher háromszor című színpadi játékból. Utóbbi a Pulcher ragadványnevű szolnoki színész, a négy évtizede ott játszó Mészáros István jutalomjátéka. A bérletezés augusztus elején megkezdődött, a régi bérletesek 28-ig újíthatják meg régi helyüket.

Az új évad új igazgatóval kezdődik, de nem a régi színházban, amelynek a felújítása most is folyik. Nagyszínházként az Aba Novák Kulturális Központ nézőtere szolgál, amíg át nem adják a 21. századi technikát tartalmazó felújított színházépületet. Barabás Botond – aki színészként tizennyolc évet töltött el a társulatban – hivatalosan csak július elsejétől vezeti a társulatot. Mint egy interjúban mondta, elődje Balázs Péter igazgatóságának utolsó hónapjában szabad kezet adott utódjának a műsorterv kialakításában, így joggal kötődik Barabáshoz a most induló évad műsora. A társulat összetétele alig változott, egy színésznő igazolt el, újak nem jöttek. Viszont sok olyan vendégük lesz, akik más színt visznek az előadásokba. Most elsősorban azokat hívták meg, akik valamilyen módon korábban is kötődtek a városhoz.  A műsortervben egy tucat darab szerepel.

Az első nagyszínházi bemutatót ma, szombaton 11 órakor tartották a művésztelepen.  A Ludas Matyi című darab címszereplője Posgai Márton, rendezője Nagy Orbán. A bérletesek öt új bemutatót láthatnak, többek között olyan rendezők munkája nyomán, mint Csiszár Imre, Székely Kriszta, Szinetár Miklós és Szurdi Miklós. Az eddiginél nagyobb hangsúlyt kap a színház életében a hétfőként megjelenő SZín-Mű-Hely, benne a Szin-Mű-Hely plusz, olyan alkotókkal, mint Varró Dániel, Für Anikó, Horgas Eszter, Hobó, Kálloy Molnár Péter, Szekeres Adrienn, Hrutka Róbert, Karácsony János és Lukács Sándor.

A már említett darabokon kívül szeptemberben mutatják be a Kulcskeresőket, Örkény István ironikus darabját, Csiszár Imre rendezésében. Bizonyára nagy siket arat a „jött egy pöff”, azaz hátszél miatt a repülőgépét durván letevő pilóta és családja költözéskori komédiáját.

A humor még népszerűbb változatát tartalmazza Rejtő Jenő örökbecsű regényének dramatizált változata, a Vesztegzár a Grand Hotelben, amelyet októberben mutatnak be. (Első bemutatója idején még magyarázni kellett, hogy mi az a vesztegzár, de a mai covidos pandémiák korában elég, ha azt mondjuk: karantén.) Előre látható, hogy a Karinthy-gyűrűs Vida Péter egyetlen poént sem hagy kihasználatlanul.

A nagyoperettek kedvelői a Víg özvegyet láthatják, Szinetár Miklós rendezésében, de már jövőre, hasonlóképpen Csehov Sirályához. Reménykednek, hogy jövőre nem lesznek olyan mértékű lezárások, amelyek miatt például tavasz helyett nyáron kellett megkezdeni az évad elején bemutatandó művek próbáit.

Borítókép: Barabás Botond színházigazgató Fotó: Sámson Réka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.