időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo
Heinczinger Mika és Nacsinák Gergely András koncertjét nem érdemes kihagyni

Vasárnap esti mítoszteremtés

Zana Diána
2021.08.13. 10:42
Vasárnap esti mítoszteremtés

Hét teremtésmítosz a szélrózsa minden irányából, olyan különböző hangszerekkel kísérve, amelyek visszaadják az egyes történetek sajátos karakterét. Igazán különlegesnek ígérkezik Heinczinger Mika és Nacsinák Gergely András estje, A hétszer álmodott világ.
Heinczinger Mika Égigézők című szólólemezén jó néhány dal szövegét Nacsinák Gergely András írta, de a Misztrál számos dalszövegét is ő jegyzi. Aki ismeri ezeket a nótákat, sejtheti, hogy nem mindennapi élménnyel fog gazdagodni, ha élőben is meghallgatja a szerzőpárost. Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján, vasárnap este fél nyolckor találkozhatunk velük a nagymarosi római katolikus templomban, ahol hét teljesen más arcát mutatják meg közösen a teremtésnek.
Kelettől nyugatig, északtól délig beutazhatjuk a mitikus idők földjeit, hiszen a repertoárban szerepel maori, japán, ógermán, szláv teremtéstörténet
– tudtuk meg Nacsinák Gergely Andrástól, aki amellett, hogy író, dalszövegíró, görög ortodox pap és vallástörténész is. Heinczinger Mikával a Katekhón keresztény teológiai, filozófiai és kulturális folyóirat ötéves fennállását ünneplő rendezvényén találkozott, ahol az énekes a Gyöngyöt az embernek című dalt adta elő. – Mindenhol ült valaki, egyedül Mika mellé nem mert odaülni senki; én fogtam magam, és leültem, mire ő azt mondta, hogy na, téged vártalak – meséli Nacsinák Gergely, de szóról szóra így emlékszik vissza Heinczinger Mika is a barátság kezdetére.
A hetes szám misztikája erős. Magyar népmesei szám, és a Szentírásban legtöbbször a teljességet fejezi ki, azonban van egy profánabb magyarázata is, hogy miért éppen hét teremtéstörténetet válogatott össze és írt meg különböző stílusban Nacsinák Gergely. Úgy véli, ennyi még nagyjából belefér egy épelméjű műsorba. A különböző stílusokhoz pedig, amelyekkel igyekszik átadni az eltérő történetek karakterét, Heinczinger Mika rendel hozzá különféle hangszereket, ahogy mondja, improvizatív jelleggel előadva, ami – mint tudjuk – igencsak jól megy neki.

 

(A borítóképen Heinczinger Mika látható. Fotó: Mészáros Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.