A Biblia növényei az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán

A Biblia növényei címmel rendeztek kiállítást az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF). A kiállításon a látogatók megismerkedhettek a Bibliában szereplő növények történetével és jelentőségével – nemcsak a kiállított képek, hanem a zene segítségével is: az Aranyalma Páros előadásában olyan régi korok egyházi és világi dalait is meghallgatta a közönség, amelyekben bibliai növények szerepelnek. A megnyitó előtt a főiskola tanévnyitó ünnepségét és a hozzá kapcsolódó Veni Sancte szentmisét is megtartották.

Magyar Nemzet
2021. 09. 09. 19:05
Fotó: AVKF/Nagy Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bibliában fellelhető, jelentősebb és szimbolikus növényekről rendezett kiállítást az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény és a Váci Egyházmegyei Könyvtár közreműködésével. A kiállított molinókon bibliai idézetek és a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény műkincseinek segítségével mesélik el az egyes növények érdekességeit és szerepüket a Bibliában. A fotókat Fráter Erzsébet, Csorba F. László és Nagy Sándor készítette, az akvarellek Csapody Vera alkotásai, a kiállítás szövegét Both Mária Gabriella, az AVKF oktatója és Fráter Erzsébet írta. 

A kiállítás szeptember végéig megtekinthető a főiskolán, később pedig vándorkiállításként a környék iskoláiban tudják megnézni az érdeklődők.

A kiállítás fővédnöke Varga Lajos segédpüspök. A megnyitón köszöntőt mondott Gloviczki Zoltán, a főiskola rektora. Az Aranyalma Páros régi korok olyan egyházi és világi dalait adta elő a közönségnek, amelyekben bibliai növények szerepelnek.

Az Aranyalma Páros    Fotó: AVKF/Nagy Sándor

A kiállítás a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósult meg.

A tanévnyitó ünnepségen Moys Gábor atya, az AVKF lelkésze celebrálta a Veni Sancte szentmisét, amelyet Gloviczki Zoltán, a főiskola rektorának beszéde követett.

A Veni Sancte szentmisét is megtartották     Fotó: AVKF/Nagy Sándor

 Ezután átadták az elismeréseket, és az elsőéves hallgatók eskütételét is meghallgathatták a jelenlévők. 

Borítókép: A biblia növényei kiállítás. Fotó: AVKF/Nagy Sándor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.