időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Politikai kampányra használja Óbuda polgármestere a Zichy-kastélyt

Magyar Nemzet
Forrás: Index
2021.09.16. 19:10 2021.09.16. 19:22
Politikai kampányra használja Óbuda polgármestere a Zichy-kastélyt

Félreverte a harangokat egy hétfői sajtótájékoztatón Kiss László, aki a Demokratikus Koalíció színeiben irányítja a III. kerületet. A polgármester közölte, hogy az önkormányzat ultimátumot kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. Hivatalosan értesítették őket, hogy a Zichy-kastély egy hónapon belül átkerül a Magyar Kultúráért Alapítvány tulajdonába – írja az Index.

Az óbudai önkormányzat vezetője hangsúlyozta: nem kívánnak lemondani a kastély területének egy részére vonatkozó használati jogukról,

 és nem szeretnék elköltöztetni onnan az Óbudai Múzeumot sem.

A baloldali portál megszólaltatta Demeter Szilárd miniszteri biztost:

– Magam is múzeumigazgató vagyok, ráadásul a Zichy-kastélyban található Kassák Múzeum is az általam igazgatott Petőfi Irodalmi Múzeum része– mondta az Indexnek Demeter Szilárd, hozzátéve: 

az önkormányzat haszonélvezeti jogát nem vonják kétségbe, és azt is tényként kezelik, hogy valamit kezdeni kell azzal a mintegy hétezer négyzetméterrel.

Először azt mondta a polgármester úr a témában tartott sajtótájékoztatóján, hogy nem akarnak lemondani a használati jogukról. Utána viszont már azt nehezményezte, hogy nem tudják, mit kapnak cserébe, ha lemondanak a jogról.

– El kell dönteniük, hogy ragaszkodnak a használati joghoz, vagy lenne az a pénz, amiért lemondanának róla. Ha ez eldöntötték, elkezdődhetnek a tárgyalások – árulta el a miniszteri biztos, aki kiemelte: – A Zichy-kastély tulajdonjogai rettenetesen kuszák voltak 2019-ig. Jól érzékelteti a zűrzavart, hogy több mint százszázalékos tulajdonosi jog volt bejegyezve a kastély területére. Ráadásul akkor még jogcím nélküli felhasználó volt a Kassák Múzeum a központi barokk épületben. Amikor én lettem a PIM főigazgatója, addig jártam a vagyonkezelő és egyéb hivatalok nyakára, amíg sikerült tisztázni a múzeum jogi helyzetét.

Befejezésként Demeter Szilárd felhívta a figyelmet:

– Javában zajlik az előválasztási kampány az egész országban, így Óbudán is. Úgy érzem, hogy szeptember elsejétől egészen a választásokig érdemes óvatosan kezelni bármilyen hangulatkeltésre alkalmas hírt, ami politikusoktól ered.

(A borítókép Koszticsák Szilárd fotója)