Richly Gábor lett az MMA új főtitkára

Kucsera Tamás Gergely leköszönő főtitkár posztjára a Vashegyi György MMA-elnök által támogatott jelöltet választották meg.

Magyar Nemzet
2021. 09. 27. 14:20
Richly Gábor
Budapest, 2011. március 10. Richly Gábor, a Balassi Intézet oktatási és tudományos főigazgató-helyettese irodájában. Az oktatási intézmény a határon túli magyar kultúra magyarországi és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felel. Az egységes és egyetemes magyar kultúrát terjeszti és népszerűsíti a nagyvilágban, úgy, hogy ezzel párhuzamosan segíti a külföldön vagy határon kívül létező magyar hagyományok és kultúra megismertetését Magyarországon. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leköszönő főtitkár, Kucsera Tamás Gergely posztjára a Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke által is támogatott, az eddig az Akadémián kívül tevékenykedett Richly Gábor a második körben a leadott 193 szavazatból 115-öt kapott, Tóth Péter zeneszerző, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetője pedig 73-at. 

A főtitkári posztért Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagja, valamint Csáji Koppány László író, költő is indult. Richly Gábor főtitkári mandátuma november 5-től kezdődik, és öt éven át tart.

Sokéves vezetői gyakorlatot, diplomáciai tapasztalatot szereztem az államigazgatásban. Érdemi eredményekre van szükség az akadémikusok életműve, hagyatékuk gondozása terén, a kiemelkedő művészeti eredmények nemzetközi megismertetésében. Az ösztöndíjprogram résztvevőinek szorosabban kell kapcsolódniuk az akadémiához, az MMA irányelveit, módszertanát, stratégiai céljait be kell emelni a Vashegyi György vezette Nemzeti Kulturális Tanács programjába

 – mondta a választás előtt Richly Gábor.

Az újonnan megválasztott főtitkár arról is beszélt, hogy a Magyar Művészeti Akadémiához hasonló méretű Balassi Intézet tagozatvezetőjeként, szakmai igazgatójaként, majd főigazgató-helyetteseként is dolgozott, és az elmúlt évben több mint ezer kulturális és művészeti programot hoztak létre a Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban.

Vashegyi György, az MMA elnöke a főtitkárválasztás előtt arról beszélt, hogy 2022-től várhatóan újabb, több milliárd forintos többletforrások válnak elérhetővé a magyar művészeti struktúra számára.

Az MMA és intézményrendszere központosított, összehangolt, az eddiginél hatékonyabb működésére van szükség. Ha képesek leszünk megfelelő módszertan kidolgozására a hagyatékgondozás, a kiemelkedő eredmények nemzetközi megismertetése, az ösztöndíjprogram terén, akkor a Nemzeti Kulturális Tanács elnökeként meglesz a lehetőségem arra, hogy 2023-tól országos szinten is hozzákezdjünk a problémák rendezéséhez

– hangsúlyozta Vashegyi György.

(A borítóképen Richly Gábor új főtitkár. Fotó: MTI/Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.