Egyetlen SZRLM a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – megannyi ihlető érzelemre komponált koreográfiát az elmúlt évtizedek során a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész. Most közös alkotómunkájuk tematikusan válogatott koreográfiáit mutatják be SZRLM címen társulatukkal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel október 27-én a Müpában.

Magyar Nemzet
2021. 10. 15. 14:30
null
Fotó: Mark Gadoros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szerelem olyan szó, amely mindenkinek sokat jelent a világon. Sokat beszélgettünk arról, hogy jóval tágabb fogalom, mint a férfi–női szerelem. Sok mindent takar, magába foglalja a kultúránk, a munkánk, a hazánk iránti szeretetet. Amikor kitaláltuk ezt a címet, az volt a célunk, kicsit gondolkodjanak el az emberek, mit is jelentenek ezek a számunkra fontos mássalhangzók” – fogalmaz Zs. Vincze Zsuzsa a különleges produkció tematikája kapcsán. 

Zs. Vincze Zsuzsa      Fotó: Gádoros Márk

A két alkotó kivételesen gazdag pályája során számtalan történelmi tablót, drámai előadást, táncjátékot hívott életre, melyek közül most több ikonikus koreográfia is újra látható lesz. 

„Az évtizedek folyamán létrehozott koreográfiai munkáinkat szedjük most egy csokorba. Bizonyos műsorokat rég nem játszottunk, így most az együttesben újabb és újabb feladatokat adunk a fiataloknak azzal, hogy a régi számokat is elővesszük, ezzel pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti munkáját is fel tudjuk frissíteni” – mondja Zsuráfszky Zoltán a SZRLM című alkotói est emblematikus koncertszámairól.

Zsuráfszky Zoltán (jobbra)   Fotó: Gádoros Márk

Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa SZRLM című estjükkel nemcsak egymásnak mondanak köszönetet, kiváló táncegyüttesük nézőit is elkápráztatják – méghozzá Vörösmarty Mihály, Arany János, József Attila és Móricz Zsigmond irodalmi alkotásai által ihletett koreográfiáikkal –, nem utolsósorban pedig a magyar népi kultúra kiapadhatatlan gazdagsága előtt tisztelegnek.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében megvalósuló estnek a Müpa ad otthont, az egyetlen alkalommal műsorra kerülő produkciót október 27-én, este hét órától láthatják a nézők a Fesztivál Színházban. 

Borítókép: Jelenet a készülő előadás próbáján. Fotó: Gádoros Márk

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.