időjárás -3°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Gubás Gabi: A legnagyobb kihívás az volt, hogy az előítéletek ellenére el tudjam mesélni a történetet

Magyar Nemzet
Forrás: Kontra
2021.10.23. 10:51 2021.10.23. 18:00
Gubás Gabi: A legnagyobb kihívás az volt, hogy az előítéletek ellenére el tudjam mesélni a történetet

Az Elk*rtuk című, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét és az azt követő 2006-os zavargások történetét feldolgozó film díszbemutatója után a Dobrev Klárát alakító Gubás Gabi színművésznővel készített interjút a Kontra. A Jászai Mari-díjas színésznőt a szerep kihívásairól és a filmet körbelengő támadásokról is kérdezték.

A kérdésre, hogy mennyiben különbözött a szerep a korábbiaktól, illetve nehezebb volt-e Dobrev Klára bőrébe bújni, Gubás Gabi elmondta, hogy inkább a filmet övező körülményekkel megbirkózni jelentett kihívást, és azt is felelevenítette, hogy már volt része ilyen megosztó szerepben.

 A sors fintora, hogy pont egy „56 06” című Mohácsi-darabban játszottam Tóth Ilonka szerepét, amely szintén az 1956-os és a 2006-os eseményeket feldolgozó, azokra az eseményekre is reflektáló színpadi mű volt.

A színművésznő az élet fintoraként élte meg, hogy ez a téma újra megtalálta. 

Ez pont olyan, mint amikor az ember leesik a lóról: vissza kell szállni rá. Ez nekem egy belső harc is. Úgyhogy a valódi kihívás, hogy ezt a történetet elmeséljem, és ezt a karaktert megformáljam úgy, hogy tudom, hogy a nézők mindenképpen előítélettel fogadják majd. De a színész feladata, hogy mégis megmaradjon a középúton, és ne ítélkezzen. Számomra ez nagy emberi kihívás.

Gubás Gabi nem tart az esetleges retorzióktól, azzal foglalkozik, hogy minden tőle telhetőt megtegyen, és mivel már élt át hasonlót, szembenéz a démonaival.

Egyetlen dolgot tehetek tehát, hogy maximálisan, a legnagyobb alázattal és a legnagyobb szakmai tudással elvégzem azt a feladatot, eljátszom azt a szerepet, amit rám osztottak.

Az eredeti interjú ITT olvasható.

Borítókép: Gubás Gabi színművésznő. Fotó forrása: Kontra/Kozma Zsuzsi