Meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró

Hosszan tartó, súlyos betegség után. A kettézárt falu írója 72 éves volt.

Magyar Nemzet
2021. 10. 28. 11:17
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma hajnalban, hosszan tartó, súlyos betegség után meghalt Zelei Miklós író, költő, újságíró. Pályáját a hetvenes években kezdte, kiemelkedő újságírói-szerkesztői tevékenysége elsősorban a Magyar Hírlaphoz, a Látóhatárhoz és a Délmagyarországhoz kötődik. 

Irodalmi munkásságából tizenhét kötet született. A rendszerváltás idején szerzőtársával, Gazsó L. Ferenccel közös tényfeltáró riportregényekben mutatta be az államszocializmus valódi arcát. A politikai pszichiátriáról szóló Őrjítő mandragóra című könyvükre mindmáig alapműként hivatkoznak.

A Kettézárt falu című szociográfiai dokumentumregénye négy kiadásban jelent meg, és jelentősen hozzájárult a szlovák–ukrán határon lévő ikerfalvak közötti határnyitáshoz. A Nagyszelmenc és Kisszelmenc tragédiájából írott, Zoltán újratemetve című színdarabját Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház máig műsorán tartja. 

Zelei Miklós költői, írói világában helyet kap a valóság abszurditása és a szürreális ábrázolás. 

Lapunknak utoljára ez év júliusában adott interjút, a Zoltán újratemetve nemzetközi premierje előtt, Olyan, mintha a Jupiterhez csatolnának egy marsi falut. 

A Szovjetunió megszűnésével a kelet-európai problémák leértékelődtek, ezért is fontos, hogy ne csak a politika színterén legyünk jelen a világban, hanem kulturálisan is, a saját magyar történetünkkel 

– mondta Zelei Miklós az interjúnkban. 

Munkásságát többek között Pro Literatúra díjjal, Külhoni Magyarságért Díjjal, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. 

Legutóbbi kötetét, Gyilkos idők – Epikus improvizációk, lapunk is recenzálta. ITT olvasható.

A borítóképen az író portréja látható. Fotó: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.