időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo
Interaktív kiállítás a Hagyományok Házában

Nézd kézzel, lásd szívvel!

Magyar Nemzet
Forrás: Hagyományok Háza
2021.10.24. 16:15 2021.10.26. 12:14
Nézd kézzel, lásd szívvel!

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel címmel nyílik a népművészetet interaktív módon bemutató kiállítás október 26-án a Hagyományok Házában. Az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók fogadására és múzeumpedagógiai foglalkoztatásra is alkalmas tárlatot Gál Boglárka múzeumpedagógus mutatja be.

A kiállítás igazán különleges, négy témakört – mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjú tulipános felölelő interaktív játéktár. Megvalósításával a szervezők érzékszervi fogyatékkal élő gyermekcsoportokat is tudnak a Hagyományok Házában fogadni és foglalkoztatni. A hangsúlyt nem a hiányosságokra helyeztük, hanem azt emeltük ki, hogy hányféleképpen tudunk érzékelni érzékszerveinkkel. 

A négy említett témakörben tematikus foglalkozásokat biztosítunk. A címválasztásnál fontos szempontunk volt, hogy közvetítsük, e tárlaton nem a szokásos „ne nyúlj semmihez” elv érvényesül, hanem a bemutatott tárgyakhoz hozzá lehet érni, kézzel lehet azokat tapintani. A kiállítás tárgyai, eszközei több érzékszervünkre gyakorolnak hatást, amit az érdeklődő így interaktívan tapasztalhat meg. 

A szemle kapcsolódik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum új Erasmus+ projektjéhez, amelynek keretében a múzeumi kollégákat is továbbképezhetjük az érzékszervi fogyatékkal élő csoportokkal való foglalkozás témakörben.  

Fotó: Szilárd Katalin

A rendezvény együttes munka eredője, s öt munkatárs kezét dicséri. Farkas Réka a mézeskalácsozást vezeti, Bangó Aliz a fazekasság rejtelmeibe vezeti be a látogatókat, Megyeri István és Szabó Zoltán a népzenés, néptáncos, pásztorokról szóló foglalkozások felelőse, Dubinszki Csilla népi játszóházvezető pedig a nemezeléshez invitálja az érkezőket. Igazi nóvumnak számít, hogy a gyengén látó és nagyothalló gyerekek fogyatékkal nem élőkkel lehetnek egy csoportban egyes foglalkozásokon.

A kezdeményezésnek természetesen vannak előzményei. Jelen bemutató előtörténetének tekinthető, amikor vakoknak – iskolába kihelyezetten és a Múzeumban – szerveztek foglalkozásokat a munkatársak, ezen kívül számos kiállításon fogadtunk fogyatékkal élő gyerekcsoportokat.

A rendezvényt a megvalósítói is tapasztalatszerzésre használhatják fel, s az itt szerzett tudást a Hagyományok Háza tevékenységében kamatoztathatják. 

További információkat ITT találnak.

Borítókép: Részlet a kiállításból. Fotó: Szilárd Katalin