Női sorsok a spanyol filmhéten

Pedro Almodóvár munkássága áll a középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház, a spanyol nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében október 26-a és november 1-je között megvalósuló spanyol filmhétnek.

Magyar Nemzet
2021. 10. 16. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol filmhét kínálatában szerepelnek fesztiváldíjas drámák, ugyanakkor megjelennek a vígjátékok, de vetítenek road movie-t és thrillereket is, amelyek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók. Középpontban a női sorsok és élethelyzetek állnak, valamint Pedro Almodóvar művészete, akinek két rendezése és egy produceri munkája is bekerült a repertoárba.

A tizennégy spanyol filmből álló programsorozat nyitányaként Almodóvár legújabb, Párhuzamos anyasorsok című alkotását láthatja a közönség. A rendező korábban is foglalkozott már az anyaság témakörével, a Penélope Cruz és Milena Smit főszereplésével megvalósuló legújabb filmjében azonban a tökéletlen anyákra helyezi a hangsúlyt. A bemutatón a világhírű Las Migas flamencoegyüttes is fellép, továbbá

a film férfi főszereplője Israel Elejalde is jelen lesz mint az est díszvendége. 

Az Emberi hang – Almodóvár rövidfilmje –, a rendező első angol nyelvű munkája is szerepel a filmhét programjában, amely Jean Cocteau azonos című színházi monológja alapján készült. A főszerepben Tilda Swinton látható. Pilar Palomero nagysikerű filmje, a 2020-ban bemutatott A lányok a 2021-es Goya-gálán négy díjat is elnyert. Egy katolikus leánygimnázium mindennapjaiba ad betekintést, ahol néhány barátnő a serdülőkorba lépve új, izgalmas élethelyzetben találja magát, és búcsút int a gyermekéveknek. Idős asszonyok a főszereplői a Vakító villanásnak, amely egy elnéptelenedő faluban járja körül a bezártság és a patriarchális társadalom elnyomó hagyományainak következményeit. 

Idős asszonyok a főszereplői a Vakító villanás című alkotásnak             Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

A programban szerepel két vígjáték: az Egy kis kellemetlenség és a Szenvedélyes szomszédok, valamint a Normális világ, amely egy fekete humorral átszőtt road movie; a Goya-gyilkosságok és a Benidormban havazik című thriller. Az utóbbinak egyik producere Pedro Almodóvar. A három Goya-díjjal elismert Ane a dráma és a thriller határán áll, a Guillem halála pedig megtörtént bűntényt dolgoz fel. Olyan dokumentumfilmek is terítékre kerülnek, mint a Vivian Barrett naplója és az Üdvözöljük Spanyolországban! A művészet templomai sorozat legújabb részét is bemutatják, amely Salvador Dalí szürrealizmus előtti ifjú éveiről szól. 

Borítókép: Jelenet a Párhuzamos anyasorsok című filmből. Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.