időjárás 17°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Október végén hivatalosan is megnyílik az Eiffel Műhelyház

Magyar Nemzet
2021.10.06. 21:00 2021.10.11. 20:06
Október végén hivatalosan is megnyílik az Eiffel Műhelyház

Közel hétéves tervezést és kivitelezést követően, a koronavírus-járvány miatt több mint két és fél éves próbaüzem után, október 25-én ünnepi körülmények között hivatalosan is átadják a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházát, amelyet ma épületbejáráson mutatott be Ókovács Szilveszter főigazgató. Az Opera európai viszonylatban is egyedülálló, műhely-, raktár-, próba-, látogató- és képzési központja az opera- és balettelőadások mellett hétvégenként több új kamarasorozatot is indít.

Az Újjászületésnap című gálakoncerten többek közt Beethoven István király nyitányával, Lukács András Örvény című koreográfiájával, Puccini Bohémélet című operájának II. felvonásával és Kodály Budavári Te Deumával veszik jelképesen is birtokukba az Eiffel Műhelyházat az Opera művészei október 25-én. A Bánffy Miklós teremben tartandó est szólistái mások mellett Miklósa Erika, Sáfár Orsolya, Rácz Rita és Boncsér Gergely. Az ünnepi gálát Almási-Tóth András művészeti igazgató és Magyar Orsolya rendezi, míg az Opera együtteseit Kocsár Balázs főzeneigazgató és Kesselyák Gergely első karmester dirigálja.

– Az Eiffel Műhelyház az Opera kamaraszínházaként a kortárs operák, modern balettek, barokk művek, valamint műfaji határokat feszegető, kísérletező, fúziós és összművészeti előadások otthona kíván lenni – mondta el a mai épületbejáráson Ókovács Szilveszter főigazgató.

Az Eiffel-csarnok és két melléképülete fogadja be a próba, a gyártás és a raktározás területeit, így egyebek mellett a díszlet- és jelmezműhelyeket, próbatermeket, lemezfelvételre alkalmas stúdiót, pihenő oázist és látogatóközpontot. Mindez azért is számít mérföldkőnek, mert a Magyar Állami Operaház 137 éves története során nem állt a dalszínház rendelkezésére az Eiffel Műhelyházhoz hasonló, korszerű, a teátrum működését kiszolgáló háttérbázis.

A 400-600 fő befogadására képes, mozgatható nézőterű, állítható méretű zenekari árokkal és forgószínpaddal is felszerelt Bánffy Miklós terem és a hasonló léptékű színpadtérrel rendelkező, 150-250 fő befogadására alkalmas Hevesi Sándor háziszínpad az operaházi és Erkel színházi nagyszínpadokkal csaknem azonos feltételeket biztosít a rendpróbák megtartásához. Emellett a Borsa Miklós díszletállító csarnok révén olyan térrel is bővültek a dalszínház lehetőségei, ahol a műszaki kollégák a rendpróbáktól függetlenül tudják kipróbálni a díszletek össze- és szétszerelését. A jelmezvarrodák közelsége a rend- és jelmezpróbák összehangolását teszi könnyebbé. A Fricsay Ferenc stúdió jelenleg a legnagyobb, szimfonikus zenekari és énekkari próbák együttes megtartására, valamint lemezfelvételre alkalmas stúdió Magyarországon. A két melléképület közül a Márk Tivadar jelmezcsarnokban 1800 folyóméternyi jelmez és kellék szakszerű elhelyezésére van lehetőség, ami csaknem fele az Opera teljes jelmezállományának, míg a Tolnay Pál szolgáltatóház a létesítményüzemeltetés, a gondnokság, a biztonságiak munkaterülete.

Az Eiffel Műhelyház képzési központként is több korosztálynak nyújt oktatási lehetőséget. Ennek részeként az Opera vezetése Opera Campus néven készített előterjesztést a szomszédos Forgóvázcsarnok hasznosítására, ahol az Opera Gyermekkar és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek jöhetne létre művészeti oktatást biztosító bázisiskola. Ugyancsak a Forgóvázcsarnokban találna állandó raktárra az Opera díszletállománya konténeres elrendezésben. Továbbá az idei tanévtől duális képzési helyszínként is működnek az Opera díszletgyártó üzemei, így a szakmunkásképzős diákoknak lehetőségük nyílik szakmai gyakorlatukat itt tölteni, a legtehetségesebbek pedig el is helyezkedhetnek a színház szcenikai részlegeiben. – A főépület mögött található állomásépület az ugyancsak küszöbön álló felújítását követően, Radnai Miklós állomás néven lesz az Opera stúdiója, ami a V4 országok zeneakadémiát végzett diákjai számára nyújt majd posztgraduális képzést – ismertette a részleteket a főigazgató.

Az Eiffel Műhelyház az opera- és balettelőadások mellett októbertől hétvégenként több új kamarasorozatot is indít gyermekek és felnőttek számára.


(A borítóképen a Mester és Margarita próbája.: Teknős Miklós)