A Tallinn Black Nights filmfesztivál a magyar filmre fókuszál

Az észt főváros 25. jubileumát ünneplő A kategóriás nemzetközi fesztiválja parádés megnyitóval indult péntek este. Észak-Európa élvonalbeli kulturális rendezvénye, a Tallinn Black Nights filmfesztivál a magyar filmre fókuszál. A nyitófilm Enyedi Ildikó nagyszabású európai koprodukcióban készült, A feleségem története című alkotása volt, a magyar film javából felújított klasszikusokat és kurrens alkotásokat egyaránt műsorra tűznek az elkövetkező két hétben – tájékoztatott közleményében a magyar filmintézet.

Magyar Nemzet
2021. 11. 14. 11:10
null
Fotó: Arno Mikkor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyitóünnepséget a mintegy kétezer fős Alexela központban rendezték meg. A közleményben idézik Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szavait:

2021-ben a magyar filmgyártás 120. jubileumát ünnepeljük. Tökéletes az időzítés arra, hogy Észak-Európa nagy presztízsű filmes rendezvényével együttműködve, a Tallinn Black Nights filmfesztiválon bemutassuk a magyarországi filmes hagyomány gazdagságát és kortárs mozgóképeink széles spektrumát.

 A nyitófilm, Enyedi Ildikó négy ország együttműködésével készült Füst Milán-adaptációja kapcsán Káel Csaba hangsúlyozta a koprodukciók kulcsszerepét a filmek finanszírozásában és a sikeres forgalmazásban.

A tallinni filmfesztivál In Focus: Hungary programja a Nemzeti Filmintézet együttműködésével valósult meg. Az összesen 17 mozifilmet felvonultató válogatásban a közelmúlt legizgalmasabb alkotásai közül látható Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, Lakos Nóra Hab és Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című mozija, továbbá Mundruczó Kornél Evolúció, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot és Bergendy Péter Post Mortem című borzongató kísértetfilmje, mely Magyarország Oscar- nevezése – részletezik a közleményben.

Mint írják a PÖFF Shortson tíz magyar rövidfilm is műsoron lesz. A gazdag magyar filmörökségről Bereményi Géza, Enyedi Ildikó, Fábri Zoltán, Gaál István, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Jankovics Marcell, Makk Károly, Mészáros Márta és Szabó István egy-egy világhírű alkotása tanúskodik kiválóan felújított formában a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum és Filmlabor szakembereinek köszönhetően. 

A tallinni fesztivál versenyprogramját Pálfi György Mindörökké című filmjének világpremierje gazdagítja. Kis Hajni első mozifilmje, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjában készült Külön falka az ifjúsági filmek versenyében indul – áll a közleményben.

Borítókép: Káel Csaba, Mécs Mónika, Enyedi Ildikó, Balázs Ádám Tallinnban (Fotó: PÖFF/Arno Mikkor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.