időjárás -2°C Timót 2022. January 24.
logo

Adventi programok a Ráth György-villában

Magyar Nemzet
2021.11.27. 15:00 2021.11.29. 17:32
Adventi programok a Ráth György-villában

Az idei adventben különleges hangulatot varázsolnak a Ráth György-villa enteriőrjeibe. A négy ünnepi vasárnapon egy-egy gyertya meggyújtásával, zenés műsorokkal, kézműves-foglalkozásokkal és tárlatvezetéses programokkal várják a látogatókat. Kortárs iparművészek pedig kifejezetten erre az alkalomra készítenek ünnepi installációkat a szecesszió jegyében, ezeket A mi szecessziónk kiállításban lehet majd felfedezni.

Mind a négy adventi vasárnapon 14.00–17.30 óráig adventi barkácsműhely keretében, minden hétvégén más-más kreatív ötlettel várják az érdeklődőket. A karácsonyi kézműves programon különleges anyagokból készíthetnek karácsonyfadíszeket és egyedi ajándékokat. Nem feledkeznek el az angyalokról, manókról, csillogó gömbökről, fémdíszekről sem, és szecessziós szitakötővel is gazdagabbak lehetnek azok, akik saját készítésű ajándékokkal lepnék meg szeretteiket. Szintén azonos időpontban 16.30–16.45 között kerül sor az adventi gyertya meggyújtására, illetve a négy adventi koncertre. Ez utóbbiak 16.50–17.40 között csendülnek majd fel.

Különleges anyagokból készíthetnek karácsonyfadíszeket és egyedi ajándékokat. Fotó: Iparművészeti Múzeum

Advent első vasárnapján, november 28-án kurátori tárlatvezetés tartanak A mi szecessziónk című kiállításban adventi szemmel. December 5-én a boldog békeidők karácsonya (Mare Temporis együttműködésével) a téma.

Hogyan készült a karácsonyra a boldog békeidőkben egy polgári család? Vajon változott valami az elmúlt 120 évben? Megidézik Hargitay Irmát, a villában egykor szolgált nevelőnőt, aki elmeséli boldog-szomorú emlékeit régvolt karácsonyokról, a készülődés örömeiről, az ajándékozás és a vacsora meghitt pillanatairól. A harmadik vasárnap exkluzív programja kortárs iparművészek tárlatvezetése az adventi alkotások között. Advent utolsó vasárnapján, december 19-én karácsonyi mesemondó program lesz Boldizsár Ildikóval. Ezek az események szintén azonos időben lesznek minden alkalommal: a gyertyagyújtásokat megelőzően 15.00–16.30 között.

Borítókép: Szorgos kezek díszítik a Ráth György-villát (Iparművészeti Múzeum)