Új Csapó Gyula-mű ősbemutatója és díjátadó ünnepség az Eötvös10-ben

Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei által kiírt pályázat nyertes zeneművének ősbemutatója lesz november 15-én. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának évfordulós hangversenyén elhangzanak még Kurtág György, Bánkövi Gyula és Huszár Lajos Pilinszky-művei is. A koncertet a Bartók rádió hallgatói élőben is követhetik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2021. 11. 14. 11:12
Forrás: Concerto Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei a jeles évforduló alkalmából májusban hirdetett pályázatot zenemű komponálására, amelynek témája a költő A nap születése című verses meséje. A pályázatot neves szakemberekből álló zsűri bírálta el, amelynek tagjai voltak: Kovács János Kossuth-díjas karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó karmestere, Bánkövi Gyula, Hollós Máté és Tóth Péter Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzők.

Döntésük alapján a nyertes pályamű Csapó Gyula alkotása lett.

A pályázatra nem is én, inkább a felelősségérzetem kattintott rá (soha nem szoktam pályázni). De ez most más volt. Ezt muszáj volt felvállalni. Közben a feleségem máris az ölembe tette a Mesék kötetét, benne A nap születésével. Újraolvasva azonnal elkezdtem felvázolni, csak kíváncsiságból… s mire észbe kaptam, megvolt a szöveg első harmadának énekszólama, néhány hozzáadott hangszeres hanggal

– olvashatók Csapó Gyula gondolatai a pályázattal kapcsolatban a Radiomusic.hu oldalon. A külföldön is elismert zeneszerző Párizsban, majd az Amerikai Egyesült Államokban kapott ösztöndíjat. Zeneszerzést tanított a Princetoni Egyetemen és a Zeneakadémián is. Brácsaversenye Az év zeneműve lett 2009-ben.

Az új Csapó Gyula-mű ősbemutatója és egyben a díjátadó ünnepség is november 15-én hétfőn, 19.30-kor lesz Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben.

Ezen az estén a győztes kompozíció mellett elhangzik még Huszár Lajos Ikonok – Pilinszky János emlékére, Bánkövi Gyula A lemenő nap szálkamezejében, valamint Kurtág György Négy dal Pilinszky János verseire című darabja is. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát az évfordulós hangversenyen Kovács János vezényli, közreműködik Meláth Andrea (mezzoszoprán), Kun Ágnes Anna (mezzoszoprán), Erdős Attila (bariton).

 A Pilinszky János 100 című hangversenyt november 15-én 19.30-tól élőben közvetíti a Bartók rádió.

Borítókép: Csapó Gyula zeneszerző (Concerto Budapest)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.