Bartók-vetélkedő – zenetörténet fiataloktól a Bartók rádióban

Rendhagyó módon ismerhetünk meg zenetörténeti érdekességeket a Bartók rádióban. Bartók Béla születésének 140. évfordulója ihlette a Bartók-vetélkedőt, amely a Magyar Rádió Gyermekkórusának növendékeivel valósult meg. A fiatalok versengésén és izgalmas produkcióin keresztül feltárul a kiváló magyar zeneszerző, zongoraművész és népzenekutató élete és munkássága. A vetélkedőt két részletben, aranyvasárnap és december 26-án tűzi műsorra a Bartók rádió.

Magyar Nemzet
Forrás: MTVA2021. 12. 17. 11:38
null
A zeneszerzőt ábrázoló szobor a Nákó-kastély előtt, a bánsági Nagyszentmiklós belvárosában. Feltűnnek a hajdani magyar világ nyomai Fotó: MTI–Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül különleges és egyedi versenynek adott otthont a Marczibányi téri Kodály Iskola. A Magyar Rádió Gyermekkórusának csaknem száz tagja mérte össze tudását a Bartók-vetélkedőben, ahol egyáltalán nem a száraz tényeké volt a főszerep. A fiatalok heteken keresztül készültek a próbákra Walter Judit betanító karnagy segítségével. Korosztályukhoz mért feladatokkal kellett megmutatniuk a nagyszerű zeneszerző életét. Amellett, hogy egymást segítve gyűjtögették a pontokat a kvízkérdésekkel, számos izgalmas produkciót is tartogattak a zsűrinek és a közönségnek. Bartók különböző fontos életszakaszait jelenetekben keltették életre. Ezekből kirajzolódott, hogy visszahúzódó gyermekként hogyan tudott volna beilleszkedni kortársai közé, hogyan ismerkedhetett meg Kodály Zoltánnal, milyen volt Igor Sztravinszkijjal való kapcsolata, és miként írta meg feleségének szánt utolsó zongoraversenyét, amelyet madárhangok ihlettek.

Becze Szilviának, a vetélkedő háziasszonyának egy-egy kérdéssel kapcsolatban elmondták saját véleményüket is, vagy tippeltek, miként hozhatta meg élete meghatározó, fontos döntéseit a szerző.

Az ifjú versenyzőket lenyűgözte Bartók tehetsége, nyelvérzéke és ritmusos darabjai, ami egyértelműen megerősítette, hogy a klasszikus zene szeretete kortalan.

Aki szeretné átélni a vetélkedő izgalmait, és érdekes részleteket megismerni a zseniális zeneszerző életéről, annak érdemes követnie a Kezdőhang című műsort, aranyvasárnap és december 26-án, 11 órától a Bartók Rádióban.

Borítókép: Bartók Bélát ábrázoló szobor Nagyszentmiklóson (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.