Európában először a Müpában mutatja be legújabb lemezét Ólafur Arnalds

Világ körüli turnéjának európai szakaszát indítja Budapesten az izlandi zeneszerző, aki 2018-ban lépett fel legutóbb a Müpában. Ezúttal a tavaly megjelent some kind of peace című albumát mutatja be hazánkban.

Magyar Nemzet
2021. 12. 13. 15:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitárulkozó és nyers lesz a koncertélmény, az album pedig a szerző eddigi legkomplexebb és legkifinomultabb munkája a kritikák szerint. 

Az elektronikus zene zsenije a hangzásvilágon túl a színpadképre is nagy hangsúlyt fektet turnéján; ez a kettő pedig olyan tökéletes egészet alkot, amely felér egy meditációs élménnyel, egy misztikus utazással.

Vendégzenészekben is bővelkedik az anyag: hallható a brit DJ-producer, Bonobo, a Josín művésznéven alkotó német énekes-dalszerző, Arabella Rauch és a szintén izlandi énekesnő, JFDR, vagyis Jófríður Ákadóttir is.

– Ezek az emberek mind velem voltak az életem egy pontján. Furcsa lett volna egy ilyen intim albumot készíteni, és nem bevonni a barátaimat a folyamatba. Annyira személyes lett, hogy még most is csak keresem rá a szavakat. Nagyon fontos volt számomra, hogy az album a lehető legőszintébb módon mesélje el a történetemet

– nyilatkozta Arnalds nemrégiben.

Ólafur Arnalds tizenéves korában hardcore rockzenekarok dobosaként már hírnévre tett szert hazájában. Elmondása szerint gyerekként nagyanyja unszolására hallgatott Chopint, de ekkor még nem érdekelte különösképpen a komolyzene, mára pedig már védjegyévé vált a „neoklasszikus” stílusvilág. 

Egyedülálló zenéjében az akusztikus hangszerelést elektronikus loopokkal és ambientes elemekkel ötvözi. 

Ő szerezte az Oscar-díjas Olivia Colman és David Tennant főszereplésével készült népszerű krimisorozat, a Broadchurch zenéjét és a Chris Evans nevével fémjelzett Defending Jacob sorozat főcímdalát is, 2009-ben pedig a brit koreográfus, Wayne McGregor Dyad 1909 című darabjához komponált zenét. Nils Frahmmal több közös projektjük is volt. 

Ólafur Arnalds budapesti koncertjére a jegyértékesítés 2021. december 14-én, kedden 10:00-kor indul a Müpa weboldalán és jegyirodáiban.

Borítókép: Ólafur Arnalds (Forrás: olafurarnalds.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.