A közmédia és a Hagyományok Háza Csiszár Aladár életpályája előtt tiszteleg

A Kossuth rádió a 85 éves korában elhunyt magyarpéterlaki prímásra emlékezik.

Magyar Nemzet
2022. 02. 21. 14:53
Csiszár Aladár Fotó: Hutter Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsor egész heti adása a 85 éves korában elhunyt magyarpéterlaki prímásra emlékezik. Csiszár Aladár zenészközösségbe született, ott is nevelkedett, mindössze négy elemit végzett, de már kisgyerekkorában hegedülni tanították. Első mestere édesapja volt, majd annak korai halála után a falu legjobb prímása, Lunka József, vagy ahogy ott ismerték, „Bolond Jóska” oktatta. Kilencévesen már önállóan, bandával végigjátszott akár egy egész lakodalmat. Később kialakította saját zenekarát, brácsását, Ponczi Gyulát például ő tanította be a kíséretre. A banda zenészeit az eltelt évek sem kényszerítették a modern zenei világhoz való alkalmazkodáshoz, Csiszár Aladár nem vált a mostanság oly jellemző dobos-szintetizátoros zenekarok hegedűsévé, nem kacérkodott az elektromos hegedű használatával sem. Játékának egyedülálló tónusa a hangszer erőteljes, hosszan kihúzott vonóval való megszólaltatásából adódik, ugyanúgy, ahogy gyerekkorában tanulta. Csiszár Aladár a régi, erdélyi nagy prímások egyik utolsó képviselője volt, 2014-ben kapta meg a Népművészet Mestere kitüntetést. 

Csiszár Aladár prímás. Fotó: Hagyományok Háza archívuma

Magyarpéterlaka Felső-Maros mente egyik legjelentősebb zenészközpontja. A muzsikusok többsége híres cigányzenész-dinasztia leszármazottja, valamennyien a „magyar cigányok” csoportjához tartoznak, tehát anyanyelvük magyar, vallásuk református.

A műsor zenei szerkesztőjének válogatásában az érdeklődők erdélyi, Felső-Maros menti és nyárádmenti népzenét hallanak Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímástól és zenekarától.

Borítókép: Péterlaki bandavezetők (Fotó: Hutter Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.