Többször is műsorra tűzi a kárpátaljai társulat vendégjátékát a Nemzeti Színház

Az orosz–ukrán háború kapcsán adott ki közleményt a színház.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Színház2022. 02. 25. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Színház társulata a szomszédunkban kialakult, drámai helyzetre való tekintettel a következő időszakban többször is műsorra tűzi a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Magyarországon tartózkodó társulatának vendégjátékát, az Örkény István műve alapján színre állított Tóték című előadást. Szeretettel várjuk Önöket színházunkba ezekre az előadásokra. Jelenlétükkel a beregszászi társulatot támogatják. 

– írta lapunkhoz eljutatott közleményében a Nemzeti Színház. Örvendetes tény ez a jelen szomorú eseményeinek tükrében és annak ismeretében, hogy tegnap a beregszászi teátrum közösségi oldalán arról tájékoztatta a nézőit, hogy a hadiállapot bevezetése miatt a Kárpátaljára tervezett előadásaik és programjaik 2022. március 26-ig elmaradnak.

A közönség Brecht Koldusoperájában láthatta először a társulatot 1993. október 23-án. 1998-ban Vidnyánszky Attila főrendező egy új osztállyal bővítette a színházat, amelynek tagjai és előadásai számos kitüntetést nyertek el az évtizedek alatt, s noha a színház nevét a megyei tanács Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházra módosította, a közönség számára ma is megmaradt Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak.

A társulat jelenleg három rövid Csehov-komédiával – A medve, A dohányzás ártalmairól, Leánykérés – és az Örkény-remekművel, a Tótékkal érkezett, mondhatni az utolsó pillanatban Budapestre. Egyfelvonásos komédiák című előadásuk holnap 19 órától látható a Kaszás Attila teremben és egyelőre a Nemzeti Színház honlapja szerint március 10-én, 19.30-tól is előadják.

Mindhárom részben láthatjuk Trill Zsoltot, A medvében Lukát, az apapótló öreg cselédet alakítja, A dohányzás ártalmaiban a nevetséges, majd egyre szánalmasabb papucsférjet, míg a Leánykérésben Csubakov földbirtokos bőrébe bújik. 

A darabokat Sík Endre fordította, az előadás rendezője Vidnyánszky Attila.

Egyfelvonásos komédiák     Fotó: Nemzeti Színház

Örkény István örökzöldjét így ajánlja a vendéglátó Nemzeti Színház: 

A Tóték a beregszászi Ilyés Gyula Magyar Nemzeti Színház emblematikus előadása. Sokak szerint az őrnagyot alakító Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki az 1967-es ősbemutató és a Fábri Zoltán által rendezett legendás film főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK  színész-zsűrijétől a legjobb férfi alakítás díját az őrnagy megformálásáért.

Tót szerepében Tóth Lászlót, Tótné szerepében Szűcs Nellit láthatjuk, Ágikát Polyák Anita egyetemi hallgató alakítja. A Vidnyánszky Attila rendezte előadást március folyamán többször is színre viszik, felváltva a Gobbi Hilda színpadon, illetve a Kaszás Attila teremben 19 órai kezdettel, március 13-án, vasárnap pedig 15 órától.

Borítókép: Jelenet a Tóték című előadásból (Fotó: Ilovszky Béla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.