A Színház- és Filmművészeti Egyetem is segít a háború elől menekülőknek

Az Origó interjút közölt a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával, Rátóti Zoltánnal, aki elmondta: „Felelősséggel tartozunk a Kárpátalja felől érkező menekültekért, így azonnal megvizsgáltuk, hogy milyen segítséget tudunk adni. A legfontosabb az emberek, a családok elhelyezése, ezért felajánlottuk az üresen álló volt kollégiumi épületünket számukra.”

Forrás: Origo2022. 03. 06. 12:46
null
20220128 Budapest Uránia Rátóti Zoltán interjú Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legfontosabb az emberek, a családok elhelyezése, ezért felajánlottuk az üresen álló volt kollégiumi épületünket számukra 

– fogalmazott Rátóti Zoltán, beavatva a részletekbe: jelenleg a szobák előkészítése zajlik, a kollégium hatvan férőhelyes, harminc kétágyas szobát tudnak biztosítani március 7-től.

A beszélgetésben kitértek a Magyarországon rekedt beregszászi színtársulatra is.

– A beregszászi magyar társulat nem tud működni. ezekben a nehéz időkben lelkileg is nagyon meghatározó esemény a kárpátaljai színház vendégjátéka.

A Nemzeti Színház több alkalommal is a műsorára tűzi a társulat Tóték című előadását. Szeretném, ha mind többen megnéznék a darabot,

 hiszen ezzel egyfajta erkölcsi kiállást is tanúsítunk mellettük, valamint így segíthetünk a színészeknek is, akik ki tudja, mikor játszhatnak újra a beregszászi színházukban – emelete ki a színművészeti rektora, aki a továbbiakban szólt arról, milyen elvek mentén szeretné megújítani az évtizedeken át liberális szellemben oktató egyetemet.

– A legnagyobb érték a magyar nyelv.

Hivatásunk alapja a magyar nyelv művelése, megbecsülése, tiszteletben tartása. Ez ugyanolyan lényeges lesz az egyetemünkön, mint az alapításkor volt. 

A másik pedig, hogy láttassuk a diákokkal, milyen nagyszerű pályára léptek. Jó lenne olyan rangú színészeket képezni, akik az elmúlt 160 évben kikerültek az egyetem falai közül, akik nagy színházi társulatokhoz szerződtek és lettek országosan elismert, szeretett művészek. Meg szeretnénk mutatni a hallgatóknak, hogy ezek a nagyszerű színészek hogyan gondolkodtak a társulatukról. Fel szeretnénk mutatni színészsorsokat, életutakat, hogy a hallgatók lássák: színházi társulatokban tudnak majd tovább fejlődni. Minden állandó társulatú színház stabilitást, biztonságot nyújt egzisztenciálisan és szakmailag is. Jó lenne, ha a fiatalok látnák, hogy micsoda szakmai megbecsülés, ha egy társulathoz tartoznak. Természetesen helyük van az alternatív, szabad működésű színházaknak is.

Rátóti Zoltán beszélt az egyetem pályaorientációs napjáról, amelyről itt olvasható riport.

Az Origó.hu teljes interjúja itt található.

Borítókép: Rátóti Zoltán (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.