Közönségbarát magazinnal jelentkezett a Nemzeti Múzeum

A Nemzet Múzeuma elgondolkodtató, tudásgyarapító, jól megírt olvasnivalókkal szolgál.

2022. 05. 27. 21:00
null
20220523 Budapest Sissi tükre Nemzeti Múzeum Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tán még a legvadabb ellenzéki képviselők is elismerik, hogy L. Simon László számos, nekünk, látogatóknak kedvező intézkedést foganatosított eddigi főigazgatósága alatt. Persze honnan tudnák? Ha a munkahelyükre nem járnak be, nem valószínű, hogy múzeumlátogatással múlatják az életük, meg a választóik pénzét. Így biztosan elkerülte őket a jó érzés, ami szétárad az emberben, ha a friss nyomdaszagot árasztó, A Nemzet Múzeuma című ingyenes magazint a kezébe veszi. A 68 oldalas, igényes küllemű folyóirat kifejezetten nekünk, látogatóknak kíván tartalmas időmúlatást.

Jelen esetben a látogatók halmazába mindenkit tessenek beleérteni, a külföldi turistákat is, lévén a lap a magyar mellett angolul szintén olvasható. Na ja, a Magyar Nemzeti Múzeum, no meg a parkja vonzó célpontja a világ bármely tájáról hozzánk látogatóknak.

Lapozzuk hát fel a magazint!

A főigazgatói köszöntő nem kertel, így én sem, s kijelentem: merőben szokatlan szöveg, amennyiben L. Simon László megszólítja tehetős honfitársainkat, támogassák a Nemzeti Múzeumot. Az egykori kultúrpolitikus nem hazudtolja meg önmagát, igyekszik feléleszteni a népi demokratikus évtizedek előtt virágzott magánmecenatúrát. Teszi ezt – miként köszöntőjéből kiviláglik – azért, mert „Magyarország legnagyobb és legrégebbi muzeális intézménye méltán lett az egész nemzet múzeuma. Éppen ezért vállaljuk azt a küldetést, amelyben egyértelművé tesszük: egy büszke és gazdag, az államhatárainkon túl is erős nemzet gyarapodásához, a szuverén magyar állam fennmaradásához elengedhetetlenül szükséges a kulturális intézményrendszer folyamatos fejlesztése.”

Reformkort megidéző, fontos gondolatok.

A Nemzet Múzeuma pedig elgondolkodtató, tudásgyarapító, jól megírt olvasnivalókkal szolgál. Találunk a folyóiratban műtárgy és kiállítás bemutatót, múzeumtörténeti cikket, a magyar nyelvű muzeológia ismert, ismeretlen alakjainak portréit, beszámolót a hazai, s a nemzetközi történésekről, valamint egy, vélhetően, a jövőben igen olvasott sorozatot, Hamisítás, múzeumi bűnügyek címmel.

Nem kell valami nagy bátorság ahhoz, hogy kijelentsem: a Magyar Nemzeti Múzeum magazinja pompásan illeszkedik nemzeti intézményeink színvonalas folyóiratainak sorába. Csupán a legismertebbeket említem: a Nemzeti Színház Nemzeti Magazinja, a Művészetek Palotája Müpa Magazinja, a Magyar Állami Operaház Opera című kiadványa vagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneakadémia Magazinja.

Borítókép: A Hónap műkincse, Sissi piperetükre, Szentkirályi Alexandra és L. Simon László (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.